Хозевитски мученици прослављени у Петроварадину

Петроварадински храм Покрова Пресвете Богородице је данас по пети пут био место сабрања и слављења Хозевитских мученика. Доласком младог јереја Бранислава Керечког за пароха и проналажењем моштију светих мученика Хозевитских уз благослов Епископа сремског Василија започело је ново сабрање у овом храму.

Данашњом Светом Литургијом је началствовао старешина овог храма јереј Бранислав Керечки уз велику помоћ певнице за којом су били искусни појци Матеј Мијаиловић, Лазар Тот, Александар Божић и два ученика Карловачке Богословије Рајко Марковић и Стефан Калинић. После Свете тајне причешћа и поделе нафоре приступило се освећењу славских дарова. На крају Свете Литургије присутном народу се обратио отац Бранислав бираним речима о чудесима Светих мученика Хозевитских и личном примеру доласком у овај запустели храм на службу.

Данас хвала Господу, храм је на свим богослужењима испуњен верним народом који долази у Покровски храм на Свете Литургије јер се служе и радним данима када се прослављају “заборављени” светитељи.

Захваљујући Богу, народу и труду младог јереја Бранислава Керечког храм је обновљен, завршен је иконостас, уведено грејање и струја, уређена порта, изграђен нови звоник са три звона и урађено је много других послова… Необичност овог храма је и то што се сваки руски светитељ прославља литургијски било да је уторак, четвртак, среда или било који други дан и зато је и доста Руса присутно на Литургијама.

Беседа оца Бранислава
Део са Литургије

Текст, фотографије и звучни записи: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *