Кроз песме и приче лице Раковице, књига осма

Програми из 2021 и 2022 године

Радију Српском Сиону велика благодарност за труд и рад, медијско промовисање Међународног сабора духовне поезије и Књижевног друштва Раковица

Није ни лако ни једноставно засијати, а још је теже светлити! Није ни лако ни једноставно стећи и сачувати, a још је теже коме оставити?

Историју Раковице богати и исписује Књижевно друштво Раковица, чинећи део културне баштине надахнуте божанском енергијом. Сабoрник, где сабирамо раздобље дуго већ 12 година писаним трагом оставља аманетно завештање о песничком надахнућу, о надахнућу окупљених и у Књижевном друштву Раковица и посебно око Међународног сабора духовне поезије које ужива свестрану подршку Удружења књижевника Србије, Општине Раковица, Града Београда и његових институција, Српске Православне Цркве.

Већ култно место, манастир Раковица и Културни центар Раковица, и култна манифестација, по имену и времену препознатљива, додају бисер у културну књижевну баштину рода нашег. Посебно истичемо значај сарадње са високопреподобном игуманијом мати Евгенијом, настојатељицом манастира Раковица, са њеним сестринством, са свештенством при овој обитељи и многим другима који су на овоме плану унели посебне  вредности.

Стара латинска пословица гласи: „Nomen est omen“ то јест име је ознака. У имену неког човека или дела можемо наслутити његову суштину. У том духу и говори нам књига Кроз песме и приче лице Раковице која обухвата књижевне активности и догађаје у периоду од Божићног посела, одржаног 11. јануара 2021. године до Песничке нове године, 23. децембра 2022. године. Одржано је осам књижевних догађаја у 2021. години и седамнаест у 2022. години. Тематски хроника обухвата разне књижевне жанрове, разноврсност тема и узраста што представља посебан значај и пружа прилику члановима и гостима да препознају своје афинитете и да се укључе у реализацију активности, пише проф. Никола Рајаковић у поговору. Његовим трудом и трудом сарадника сачињен је овај својеврсни летопис, архивска грађа која потврђује постојање у времену и простору, сада и сутра, јер све овде (и до сада одштампано, написано и изречено кроз Књижевно друштво Раковица) сведочи ко смо, откуда нам надахнуће, каква нам је душа – је ли светлела или није, је ли се држала за Небо или не.

Само наизглед, Књижевно друштво Раковица припада реду осталих књижевних друштава, подружница, али по издавачкој делатности, по организационим способностима и посебно по Међународном сабору духовне поезије који се одржава сваког 21. септембра (на Рођење Пресвете Богородице) у манастиру Раковици, издваја се речју и делом. Како је казивала блаженопочивша игуманија соколичка мати Макарија (1940-2022): Што се није записало, није се ни догодило! А Књижевно друштво Раковица је све записало и најмлађе и најстарије, и домаће ствараоце и стране ствараоце, гостујуће песнике… 

Памтимо похвале и награде, памтимо имена младих стваралаца, њихове песме и приче, памтимо школе Раковице и све њене наставнике, учитеље, директоре… јер сви су учествовали на Великом одмору, песничкој угледној и престижној манифестацији за младе. Да се подсетимо! Да се радујемо као што се деца радују, јер Радост нам је свима потребна!

Овај документ једног времена је отворен позив свима, нарочито младима, да допринесу да сви будемо бољи, да учествују у савршавању Сабора и духовности уопште, да се усправимо у вери, са надом у Господа да ћемо ово добро, као додатни смисао животу, оставити будућим нараштајима. Имамо коме!

Књига је представљена на дан Светог Симеона Мироточивог, 26. фебруара 2024. године у Центру за културу Раковица. Молитву за почетак доброг посла и духовне вечери изговорио је уважени протођакон др Радомир Ракић, док су ствараоци, вредни прегаоци на књижевном пољу говорили своје песме, а међу њима и најмлађи, ученице Милица Миловановић и Нађа Пајкић.

Радију Српском Сиону велика благодарност за труд и рад, медијско промовисање Међународног сабора духовне поезије и Књижевног друштва Раковица, јер у Зборнику већ традиционално, своје место нађе и неки песник или песникиња из Епархије сремске.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Милица Миловановић и Нађа Пајкић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *