Литургијско сабрање у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Батајници

Батајнички медењак – изложба меда Пчеларског удружења Батајница

На дан Светих Кипријана и Јустине и других Божјих угодника, у недељу 15. октобра 2023. године, Свету Литургију је у препуној батајничкој цркви Рођења Пресвете Богородице служио протојереј Јевто Павловић.

После торжествене Литургије, у порти храма су протојереј Јевто и јереј Маринко Стикић прочитали молитве и осветили медне производе окупљених пчелара. У име удружења учеснике и госте је поздравио председник г. Петар Добрић. Дивни осмишљеним програмом руководио је драмски уметник Зоран Страка.

Стихове о Пчелару Мити, казивао је изврсни млади рецитатор Димитрије Стикић. Аутор стихова је свештеник Маринко Стикић, парох цркве Светог Јована Шангајског. Велику радост су приредили отац Маринко и син Димитрије, или језиком пчелара, произвођач меда и његов помоћник.

После оца Маринка, његовог радосног обраћања стиховима и надахнутим речима, млади глумчићи Позоришта аматера Батајнице ПАБ склониште у театру приредили су игроказ на стихове “Питалица” песникиње Душице Риђошић која је специјално за ову прилику написала песму Богатство за здравље. Фолклорне игре извели су КУД Ју Лира из Батајнице и КУД Седмица из Угриноваца.

Пчеларско Удружење Батајнице је у порти цркве Рођења Пресвете Богородице, окупило и најмлађе око пчела и меда, ученике нижих разреда основних школа Бошко Палковљевић Пинки, С.Г. Митраљета, Бранко Радичевић и ПУ Фантазија. Пчеларско удружење Батајница броји око стотину чланова, организује стручна предавања за пчеларе, а о значају пчела, њиховом гајењу и производњи меда неуморно уче и ученике основних школа. Сем тога, редовно донирају своје производе болницама за што бржи опоравак пацијената, посебно најмлађих.

На наградном ликовном конкурсу учешће је узело око 1000 ученика. У порти је осмишљено и заједничко осликавање кошнице на којој пише СРБИЈА, и заиста је све врвело као у кошници, а најмлађи су стварно наше вредне пчелице.  Пчеларско удружење је приредило и вредне награде за изузетне радове. Петар Добрић, председник и оснивач уручио је пригодне награде:

Елени Чотри 1/4 (О.Ш. Пинки); Александри Радета 1/3 (О.Ш. Станко Марић, Угриновци); Александри Опачић 1/4 (О.Ш. Митраљета). 

Награђени су и:

II Василије Катић 2/7 (О.Ш. Бранко Радичевић, Бусије); Сара Јанковић 2/3 (О. Ш. Митраљета); 

III Михајло Ковјанић 3/4 (О.Ш. Бошко Палковљевић Пинки); Уна Мехичанин 3/4 (О.Ш. Митраљета)

IV Виктор М. IV1 (О.Ш. Станко Марић, Угриновци); Петар Милићевић IV5 (О.Ш. Бранко Радичевић).

Награђена је и Лана Борковић, ПУ Фантазија.

Специјална награда припала је Мирјани Вукадиновић, власнику Фантазије, за израду колажа и залагање у организацији догађаја.

Батајнички медењак, који се одржава пету годину у окриљу цркве помогли су из Батајнице: Технички преглед БД, Жито Продукт Баришић, Венос д.о.о.; Школа фудбала Чанковић, Ресторан Џо, Смиљко промонт, Карате клуб Кобра, као и Ауто превозник Марко Станковић и СТР Лане, обоје из Угриноваца. Жељко Јерковић је био задужен за озвучење и да музиком улепша дан.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Протојереј Јевто Павловић, након Свете Литургије
Петар Добрић, председник ПУ Батајница
Јереј Маринко Стикић и син оца Маринка – Димитрије Стикић, који рецитује стихове песме

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *