Слава црквеног хора Покрова Пресвете Богородице – 25 година обновљења сурчинског црквеног хора

Хорско четворогласно појање у сурчинској цркви Преподобне мати Параскеве датира од осамдесетих година 19. века. Године 1906. црквени хор је уписан у државне књиге Аустроугарске царевине. Хор је појао све до 1946. године када настаје прекид и траје све до 1998. године.

Слава хора Покрова Пресвете Богородице, који ангелским гласовима испуњава богослужења у сурчинској цркви Свете Петке, обележена је литургијски и саборно са гостима из хорова цркве Светог Георгија из Бежаније, из Нових Бановаца, Батајнице, а стигли су и чланови хора из јаковачке цркве Вазнесења Господњег. Славски колач умесила је и послала из Ужица диригентова бака Даница.

Светом Литургијом је у суботу 14. октобра 2023. године началствовао протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, уз саслужење јереја Милана Томашевића, док је старешина цркве, протојереј Александар Цвитановић, био за певницом. Молитвено је присуствовао старешина цркве Светог апостола Матеја протонамесник Слободан Чавка. Исповедник је био протојереј Душко Ђеорђић. Честитке хору поред свештенства упутили су и пријатељи и сарадници хора, парохијани који се са великим уважавањем односе према црквеном хору Покрова Пресвете Богородице.

Изложбу у Светосавској сали на којој је приказан кроз фотографије и документа живот хора организовала је Верица Лакићевић, која је и најдуже у хору у којем већ две и трећа генерација попуњавају полако места.

Међу најстаријим хоровима на овим просторима овај црквени хор сурчинске цркве исписује златне странице летописа и допуњава историју наше Свете Цркве. Са многобројних републичких и међународних такмичења црквени Хор Покрова Пресвете Богородице донео је две златне, две сребрне и једну бронзану медаљу. Диригент хора је изузетни Ђорђе Гавриловић.

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *