Слава хора у Сурдуку

Село Сурдук покрај Дунава, у Архијерејском намесништву старопазовачком, од ове године има свој црквено-сеоски хор ,,Преподобни Роман Слаткопојац”. Уз свесрдну подршку надлежног пароха, јереја Бранислава Јовановића, који је охрабрио верни народ да своју љубав према Богу, Цркви и својој православној вери изразе кроз славопој, стигао је и посебан благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, те су први чланови хора почели са увежбавањем литургијских песама уз руководство Слободана Грујића, вероучитеља из Војке. За храмовну славу имали су и свој први наступ, приредивши концерт у месном храму Светог оца Николаја.

У суботу, 14.октобра 2023. године прославили су по први пут своју славу, Преподобног Романа Мелода. Чин резања славског колача извршио је протојереј Ђорђе Ковљен из Белегиша, у присуству јереја Бранислава, и великог броја народа који се окупио на ову свечаност. Хор је молитвено узносио појање и у наставку отпевао пар песама, поздравивши тако присутне госте.

Прота Ђорђе је произнео славску беседу и пренео честитке, поздраве и благослов архијерејског намесника старопазовачког проте Зорана Јовића. Трпеза љубави коју су хористи припремили у црквеној сали била је на утврђење благодати, да се у наредном периоду још усрдније испуне жеље Његовог Преосвештенства које је навео у свом благослову, да хор у свом раду и у души народној негује и развија лепоту наше вере и културе. 

Текст и фотографије: Вероучитељ Слободан Грујић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *