Митрополит Иларион Алфејев у Сремским Карловцима

У недељу 15. октобра у Саборној цркви Св. оца Николаја у Сремским Карловцима служена је Света архијерејска Литургија којом су началствовали Његово Високопреосвештенство митрополит будимпештански и мађарски Московске патријаршије Г. Иларион (Алфејев) и Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије. Поменути високи гост из сестринске Руске православне цркве борави у Сремским Карловцима поводом манифестације посвећене успомени на блаженопочившег митрополита Антонија (Храповицког) и његове дане проведене у овој знаменитој сремској вароши. 

Након торжественог литургијског славља Преосвештени Владика Василије поздравио је уваженог госта и изразио радост поводом његовог боравка у Карловцима, даровавши га пригодним даром. Са своје стране, Митрополит Иларион захвалио се на срдачном гостопримству и подсетио на традиционалне везе наших братских народа, које су нарочито засведочене у тешким данима након нестанка царске Русије и избеглиштва њене деце у тадашњој Краљевини Југославији.

Високопреосвештени митрополит Иларион присуствоваће у понедељак 16. октобра, заједно са другим високим званицама, изложби о митрополиту Антонију Храповицком која ће бити отворена у Патријаршијском двору у 15 часова.

Текст и фотографије: јереј Станко Лакетић, старешина Саборног храма Светог оца Николаја у Сремским Карловцима

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *