Храмовна слава у Петроварадину

Прексиноћним бденијем у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину почело је свечано обележавање храмовне славе. Као што смо најавили на сам дан празника се очекивао долазак нашег Архијереја. У навечерје се окупио велики број верника са свих страна да у прелепо уређеном храму уз мноштво цвећа ужива у богослужењу и припреми за велики празник. Старешина храма јереј Бранислав Керечки је за пет година службе у овој парохији направио много да храм засија пуним сјајем.

Већ у раним јутарњим часовима река људи се сливала ка једном месту, храму Покрова Пресвете Богородице. Много свештеника и монаха је сачекало Његово Преосвештенство Епископа Василија у свечаном шпалиру до улаза у храм. Господин Василије је освештао новоизграђени звоник и три постављена звона, а затим се упутио у порту где је началствовао Светом Литургијом уз саслужење присутног свештенства, ђаконства и свештеномонаштва. Због великог броја верника Литургија је служена под ведрим небом, по веома пријатном времену за ово доба године.

После Свете Литургије и Свете тајне причешћа присутном народу се обратио Владика Василије надахнуто и емотивно беседио о садашњем стању страдања хришћана и нади да ће Пресвета Богородица својим Омофором донети заштиту и спасење. На крају, Господин Василије је упутио речи похвале јереју Браниславу Керечком на досадашњем труду и успеху у обнови ове прелепе светиње. Захваљујући Његовом Преосвештенству на поверењу и лепим речима јереј Бранислав Керечки је поклонио Владики грчку икону Пресвете Богородице за коју су везана многа чуда, а откривена је тачно на дан кад је хиротонисан наш Епископ.

Поделом нафоре настављено је дружење уз послужење за трпезом љубави. Занимљивост за данашњи празник и новопостављена звона је што је свако могао да позвони на једно од три звона и остави прилог за храм са именима која ће се помињати на Литургијама и ући у летопис храма за вечност.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *