Десетине хиљада верних дочекало Патријарха српског Порфирија у Подгорици

Као и увек када предстојатељ Српске Православне Цркве долази у канонску посету једној од епархија Српске Православне Цркве на територији Црне Горе, и вечерас се у подгоричком Саборном храму Васкрсења Христовог и на тргу испред њега сабрало на десетине хиљада православних верника да на најсвечанији начин дочекају свог духовног оца и пастира, Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија.

Звона Саборног храма поздравила су, поред Светејшег Патријарха и отачаствених архијереја, и велику хришћанску светињу, десницу Светог Спиридона Тримитунског, коју је лично у Подгорицу, на благослов верном народу сестринске Српске Цркве, донео Вископреосвећени Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарије.

После поздравног слова Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија уследила је очинска, али и историјска, беседа Патријарха српског г. Порфирија која ће златним словима бити записана у бескрајном летопису Светосавске Цркве.

Свечани чин доксологије служио је високопреподобни архимандрит Методије, игуман свете српске царске лавре манастира Хиландара на Светој Гори, уз молитвено учешће преосвећене господе епископа жичког Јустина, врањског Пахомија, шумадијског Јована, милешевског Атанасија и захумско-херцеговачког и приморског Димитрија.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *