Епархија рашко-призренска: Одговор на клевете „Српског националног већа“ и архипастирски позив на пост и молитву

Одговор на клевете „Српског националног већа“

Поводом најновије изјаве „Српског националног већа“, „Народног покрета Отаџбина“ и „Српског националног фронта“ објављеног данас, 9. октобра 2023. године, Епархија рашко-призренска сматра за потребно да одговори на читав низ неоснованих тврдњи и понови свој раније изречени став да Српска Православна Црква није политичка организација која треба да буде полигон било којим организацијама и покретима за организовање политичких скупова.

Српска Православна Црква је најстарија српска духовна и народна институција на овим просторима, која непрекинуто вековима делује, ширећи еванђеље, окупољајући народ око вере у Христа Господа. Наше свештенство и монаштво са верним народом остаје и опстаје у најтежим условима захваљујући чврстој вери да једино поуздањем у Бога можемо да останемо оно што јесмо. Заједно смо са народом проживљавали сва страдања, радили на обнови наших светиња и свакодневно дочекујемо поклонике из свих крајева. На свим богослужењима позивамо народ да опстане на својим огњиштима и поред свих тешкоћа. То је примарна активност наше Цркве и апсурдно је очекивати да Српска Православна Црква која ради на очувању јединства нашег народа око духовне традиције која нас је вековима сачувала, треба да буде ангажована на страни појединих политичких орагнизација.

Ако ко ових година после рата на Косову и Метохији није ћутао то је Српска православна Црква, а треба се присетити и блаженопочившег патријарха Павла који је у тешка времена након Другог светског рата еванђелски сведочио истину о страдању нашег народа учвршћујући га у вери и нади у Бога, дајући нам пример како се опстаје и живи на месту тешком.

Управо његов пример јесте и пример којим се данас руководи Епархија рашко-призренска која у нашим светињама, манастирима, парохијским храмовима редовно служи Богу, окупља верни народ, позива на мир, а у бројним сусретима са међународним представницима активно сведочи о проблемима са којима се наш народ суочава. Поводом Видовдана ове године, одлука о служењу парастоса у манастиру Грачаница, где је служена и Света Литургија, донесена је искључиво због безбедности наших верника поводом постојеће ситуације. Понајмање желимо да се угрози живот и здравље наших верника или да допустсимо коришћење верских празника за политичке и друге сврхе.

Зато су тврдње да наша Црква на Косову и Метохији наводно ћути, да немо посматра егзодус и трагедију српског народа на КиМ или да наводно служи интересима било које политичке партије крајње злонамерна клеветам, која долази, нажалост од оних, који се сами ретко када појављују на црквеним богослужењима, или оних који су своје породице склонили са Косова и Метохије и само се повремено овде појављују као наводно једини заштитници народа.

Истина је да је наша Црква била и биће чврст ослонац и утеха за наш народ и да ћемо и даље наставити наше еванђелско сведочење на начин који пристоји Цркви као духовној институцији. Зато не желимо да будемо увучени у међуполитичке обрачуне и стварање подела међу нашим народом, нити смо спремни да дозволимо да се углед Цркве и наше светиње користе за политичке сврхе. Отуда организовање било каквих политичких скупова било које организације или партије у нашим светињама није прихватљиво и о томе смо већ раније обавестили „СНВ“ писменим путем.

Архипастирски позив на пост и молитву

Поводом тешке ситуације у којој се тренутно налази наш народ са својом Црквом на Косову и Метохији, као надлежни Епископ очински позивамо свештенство, монаштво и вернике наше Епархије рашко- призренске да, у оквиру својих могућности, ове године посте на води три дана пред празник Покрова Пресвете Богородице (среду, четвртак и петак) и да се у манастирима и парохијским храмовима, после вечерње службе, служи Молебни канон Пресветој Богородици. Нека би Пресвета Богомајка својим покривом закрилила и молитвама заштитила наш напаћени народ, како на Косову и Метохији, тако и свуда у свету где хришћани тренутно страдају.

Епископ рашко-призренски
Теодосије

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *