Молитвено сабрање у Бољевцима

У недељу 15. по Педесетници када наша Света Црква прославља Божје угоднике свештеномученика Вавила, Пророка Мојсеја Боговидца, Светог Петра Дабробосанског и Преподобног Стефана Троношког, Свету Литургију у величанственој бољевачкој цркви Преподобне мати Параскеве, служио је протојереј-ставрофор Миле Јокић, пензионисани парох бусијски.

Само док траје кратак предах (ако уопште свештенослужитељ може имати предах) старешине цркве, проте Гвозденовића, ето нам оца Милета Јокића, по благослову оца Драгана.

Како рече прота Миле за свог сабрата у Христу којег познаје безмало пола века, заједница коју је прота Драган у Бољевцима створио, одише љубављу што се види у односу према својој цркви која се непрестано украшава (тренутно се ради иконостас), према служби Богу, у односу једних према другима.

Прота Драган је ходајућа радост, његово срце има само једна врата на која се улази и никада не излази из срца, јер прота непрестано у молитви помиње сваког – казао је отац Миле.

После свете Литургије прота Миле је произнео празничну проповед поучавајући верујући народ на основу прочитаног Јеванђеља. Богоугодни разговор настављен је за трпезом Агапе.

Из проповеди протојереја-ставрофора Милета Јокић
а

Пресвета Богородице спаси нас!

Без заједнице, браћо и сестре, не можемо. Ми као појединци нисмо сами себи довољни, ни Господу такви нисмо довољни. Створивши прве људе Бог је заповедио Рађајте се, и множите се, и напуните земљу и владајте њоме. Људски род је напунио земљу и у много чему влада њом. Али то се само тако чини. Ево примера на нама Србима, да ми довољно сами себе не волимо, да радимо против себе, и нешто се променити мора. Конкретан пример: каже статистика 1985. године у први разред основне школе је уписано 245000 ученика, првака! У истој Србији! Да ли у истој Србији? Године 2023. уписано је 65000 ђака, првака! Где смо ми браћо и сестре у односу једни на друге? Где смо у односу на Господа? Шта нам преостаје? Да клекнемо и да се молимо! Да плачемо и вапијемо Господу и Пресветој Богородици: Пресвета Богородице спаси нас.

Дошао је тежак час за наш народ. Искушење сатане и зло овог света за нас је превелико, да би човек сам могао да одоли, моли се Сину Божјем и Богу нашем, да нам помогне у ове дане заблуде и духовног мрака где се више не види ни пут ни циљ, где је будућност Србинова закопана и затрована свим могућим и немогућим заблудама и замкама.

Ти нас Пресвета Богородице чуј, услиши и помилуј. Амин.

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *