Слава храма Светог Јована Шангајског у Батајници

Прошло је већ 100 година Руске Заграничне Цркве, чији је део био и Јован Шангајски, предвођене митрополитом Антонијем Храповицким, који је са руском емиграцијом основао њено седиште у Сремским Карловцима. Уточиште у Србији су нашли лекари, професори, учитељи, свештеници, градитељи…

Торжественом Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин  Василије уз саслужење протојереја Страхиње Голијана, архијерејског намесника земунског, протојереја-ставрофора Велизара Живановића; протојереја Драшка Тепавца, старешине земунског храма Светог оца Николаја, настојатеља манастира Раковца јеромонаха Евгенија, ђакона: епархијског Горана Власца, батајничког др Николе Лукића и старопазовачког Стефана Гавровског.

Да све буде како треба и ваља старао се старешина ове велелепне цркве, протојереј Дарко Кончаревић.

Исповедници су били сабрат цркве Светог Јована Шангајског, отац Маринко Стикић и отац Младен Гардовић који службује у Ирској. Отац Гардовић је како чујемо једини православни српски свештеник чије је цело острво – Ирска, а недељно пређе и до 1500 км да посети своје парохијане.

Певницом је руководио професор појања у Карловачкој богословији г. Јован Стојановић, док су ангелским гласовима појали чланови батајничког хора предвођени диригентицом Маријом Лукић, чланови хора из Нових Бановаца и чланови новооснованог хора при цркви Светог Јована Шангајског који предводи протиница Драгана Кончаревић, вероучитељица у батајничким школама Светозар Гладовић, Митраљета и Бранко Радичевић.

Апостол је данас читао Милан Шево, вероучитељ у Основној школи Бранко Радичевић и у школи у Бусијама. Славски колач и жито припремио је кум г. Жељко Зеленовић.

После резања славских колача у славу и част Светог Јована Шангајског, проповедао је Епископ сремски, казавши укратко житије овог Божјег угодника, савременика и ученика Светог Владике Николаја Охридског и Жичког.

О великој благодати коју нам пружа Светитељ чији се делић моштију чува у цркви у насељу Шангај, а црква се налази у Шангајској улици, говорио је у препуној цркви Преосвећени Владика Василије.

Једна комплетна одежда овог Светитеља чува се у Аустралији, коју је једном приликом донео блаженопочивши Епископ Лаврентије, а сачувао је и потом Цркви нашој оставио Владика Василије, док је службовао у Аустралији.

Данашњем литургијском и славском сабрању присуствовао је велики и неуморни градитељ протојереј-ставрофор Милорад Нишкић који је од камена темељца учествовао са верним народом и свештеником Гораном Цвијановићем, у градњи ове српске богомоље.

Велику благодарност и данас изражавамо ктиторима, приложницима, верном и благочестивом народу, Општини Земун која је дала плац за градњу и помагала цркву Светог Јована Шангајског према потреби и приликама.

Поред бројних сарадника, пријатеља цркве, Светој Литургији присуствовала је директорка школе у Бусијама, гђа Снежана Паравиња Шкрбић. Да славу честитају братији свештеницима Дарку Кончаревићу, старешини и сабрату Маринку Стикић и свим парохијанима, дошли су јереј Милан Алимпић, старешина добановачке цркве и протојереј Слободан Вујасиновић, архијерејски намесник сремско-карловачки.

За трпезом Агапе, хор при цркви Светог Јована Шангајског отпевао је све композиције а грамате за делатну љубав и рад, добили су господа Дејан Вученовић, Мирко Цревар, Петар Вукобрат, Горан Манојловић и Драгутин Милошевић Моле, носилац Ордена Светог Саве.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије:

Црквени хор Свети Јован Шангајски, за трпезом Агапе:

Старешина цркве, протојереј Дарко Кончаревић за трпезом Агапе:
Певница, део Свете Литургије:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *