Видовдански сабор у врдничкој Раваници – Обнова манастирске цркве и духовна обнова верног народа

Прослављење Светог великомученика кнеза Лазара у врдничкој Раваници где се чува делић моштију овог српског светитеља, започело је малим освећењем обновљене манастирске цркве и потом свечаним бденијем које је служио надлежни Епископ сремски г. Василије са свештеномонаштвом славне Епархије сремске. Саслуживали су настојатељи манастира: игуман шишатовачки Андреј, игуман врањашки Василије, архимандрит Макарије (манастир Привина Глава), јеромонах Лукијан (манастир Ђипша); протосинђел Кипријан сабрат манастира Крушедола и јеромонах Варнава сабрат манастира Раковац, као и епархијски ђакон Горан Власац.

Исте вечери од 22.00 часа служена је, у препуном храму, Света тајна јелеосвећења којом је началствовао јереј Бојан Мијановић, архијерејски намесник пећиначки, уз саслужење јереја: пароха сусечког Немање Теофиловића, пароха петроварадинског Бранислава Керечког, пароха беочинског Милоша Маријанца, пароха сурчинског Милана Томашевића, пароха малорадиначког Марка Јањића и пароха вогањског Илије Алексића.

Прослава је настављена у среду 28. јуна 2023. године торжественом Литургијом и парастосом за све страдале за веру и отачаство, мученике и новомученике од Косова до данас. 

Након Свете архијерејске Литургије којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, пререзани су славски колачи. Кум славе г. Синиша Малетић из Јарка и ове је године припремио славски колач и жито, трпезу за све госте и сав верни народ који је могао да остане после Божје службе.

У празничној проповеди казујући о једном од најсјајнијих тренутака наше историје – о славном Косовском боју 1389. године, Епископ Василије је између осталог казао о српском Видовдану, дану српског свеукупног памћења и очувања духа вере и нације: “На најдубљем психолошком нивоу свако од нас појединачно, духовно и емотивно везује Видовдан за мучеништво и страдање наших храбрих предака који су се испречили свирепој сили да би одбранили своју веру, слободу и све оно што ће се и касније препознати као национални идентитет…”

Благољепију Божанствене Литургије допринело је предивно појање хора православних Американаца, под управом протинице Јелене Вранић. Мешовити изванредни хор појаће на Светој Литургији и у недељу у Спомен-храму Светог Саве.

На величанственој Литургији саслуживали су високопреподобни архимандрити фрушкогорских светиња: Доситеј игуман гргетешки, Стефан игуман великореметски, Арсеније игуман бешеновски, Атанасије настојатељ манастира Старо Хопово; протојереји-ставрофори др Драгомир Сандо, Маринко Радмило, Саво Ракита архијерејски намесник сремскомитровачки, Гавро Милановић архијерејски намесник подунавски, Споменко Грујић старешина батајничке цркве Рођења Пресвете Богородице, Гвозден Арамбашић старешина Саборне сремскомитровачке цркве Светог Димитрија; јереји Александар Шарчански војни свештеник новосадски и Александар Балиновић старешина кузминске цркве Светих Козме и Дамјана. Епархијски ђакон Горан Власац са ђаконима сремскокарловачким Марком Стефановићем и старопазовачким Стефаном Станојевићем саслуживао је на божанској Литургији. Сестринство врдничке Раванице, сестринство манастира Јазак са високопреподобном игуманијом мати Параскевом ангелским гласовима је узвисило молитве пред Светим кнезом српским Лазаром.

У литургијском сабрању узео је учешће велики број верника, који су дошли са свих страна Србије, да се поклоне нетљеним моштима свога Светитеља кнеза Лазара и измоле благослов и спасење српског народа широм света. Ко није стигао на Литургију, стизао је до касних вечерњих сати да узнесе молитве. Добри домаћини сестринство манастира са оцем Лазаром и јуче је и речју и делом потврђивало проповедање Јеванђеља и добротољубље. На Видовдан јеромонах раванички Лазар, духовник ове свете обитељи и настојатељ, служио је акатист Светом кнезу српском Лазару пред његовим кивотом. 

Певницом је у ове видовданске дане руководио протојереј Бранислав Мишковић старешина румске цркве Сабора Српских Светитеља са свештенством и свештеномонаштвом Епархије сремске, богословима, теолозима.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије:

Епархијски ђакон Горан Власац чита Јеванђеље:

Певница, део са парастоса свим косовским јунацима који су дали живот за Отечество, свим српским ратницима до данас:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *