Скривени човек срца: Приказ 391. броја „Православног мисионара“

Уочи Видовдана, а у благословеним данима апостолског поста, изашао је из штампе нови мајско-јунски, 391. број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Тема трећег по реду броја у 2023. години носи наслов: „Скривени човек срцаˮ

Садржај новог броја мисионарског гласила почиње уводом речју презвитера др Оливера Суботића, главног и одговорног уредника. У духу свештеног периода подвига и поста, отац Оливер указује на значај ревности кроз коју хришћани најделатније потврђују своју веру. Својим уводним текстом уредник подстиче читаоце да своју веру пројављују делима љубави и умножавањем врлина, како би своје хришћанско призвање одржали до краја.

У рубрици „Беседаˮ редакција доноси беседу јеромонаха Макарија (Имамовића), игумана свештене Светоуспенске обитељи манастира Савина у Херцег Новом. „Када се Бог усели у човека, онда човек почиње да види и гледа овај свет другим очима и на другачији начин, слободно можемо рећи да гледа на њих Божијим очимаˮ, истиче игуман Макарије.

За рубрику „Хришћанска аскетикаˮ протопрезвитер др Никола Маројевић пише о Тријумфу љубави у духу Томиног неверја. Према сведочењу аутора текста, Свети апостол Тома не жели да каже ништа друго до оно што причају људи и дан-данас: све се лакше прима и верује него истина вере.

О значају истинског (су)сретања у којем је запретена тајна истинске среће, за рубрику „Хришћански животˮ пише катихета Бранислав Илић. Аутор текста указује да реч „срећаˮ долази од глагола „сретатиˮ, из чега јасно исијава истина да се истинска срећа налази у сусрету са Богом, свима светима и ближњима.

У уводном делу мајско-јунског броја објављен је интервју са јеромонахом др Владимиром (Палибрком), сабратом манастира Острог. У оквиру интервјуа са оцем Владимиром разговарали смо о значају Достојевског и његових дела у светлу хришћанског живота. „Читајте Достојевског, јер у његовим делима налазимо Христаˮ, поручује отац Владимир (Палибрк).

О биомедицински потпомогнутој оплодњи из хришћанског угла, за рубрику „Хришћанска етикаˮ пише Александра Малешевић, док је у рубрици „У дијалогу са атеизмомˮ објављен текст ђакона др Александра Милојкова о погубности родне идеологије.

У тематском делу 391. броја „Православног мисионараˮ објављен је текст презвитера Владимира Пекића, под насловом: „Живот скривен са Христом у Богуˮ. Отац Владимир истиче да живети хришћански значи бити погружен у живот Царства небеског који се у овом веку показује као врлински, а последица је деловања Духа Светога.

Наш дугогодишњи сарадник Виктор Вицановић у свом тексту под насловом „Скривени духовни живот у скривеном човеку срцаˮ, наглашава да се скривени духовни живот заснива на силаску ума у срце, али и на промени греховног настројења срца.

„Рађање скривеног човека срцаˮ, наслов је текста Маријане Пилиповић, која је своје казивање утемељила на јеванђелској причи о Талантима, истичући да је умножавање таланата задатост која за циљ има задобијање благодати. Тематски део закључен је ауторским текстом протопрезвитера Александра Јевтића под насловом „Невидљивим оком видљивоˮ.

О Светом Јустину Философу и хришћанској философији, за рубрику „Хришћански животˮ пише Милош Тасић, док је нова књига Радмиле Грујић „Религија Десанкинаˮ, била повод за интервју који је за овај број са ауторком књиге приредила књижевница Лела Марковић.

У рубрици „Хришћанска психологијаˮ објављен је исцрпни интервју са психологом Мирјаном Бановић, са којом је разговарао катихета Бранислав Илић. У оквиру интервјуа под насловом „Сваки човек је тајнаˮ, читаоци се могу упознати са значајем породичне психотерапије; али и кроз које све животне циклусе пролази једна породица, као и који су видови превазилажења свих тешкоћа и искушења која су присутна у савременим породицама.

Рубрика „Из историје Српске Православне Црквеˮ, доноси текст др Ђорђа Вуковића који пише о Светом Јосифу Цариградском као пријатељу Срба. Аутор је у свом тексту истакао да су православни срби ширили култ Светог Јосифа Цариградског о чему сведочи светитељев насликан лик у манастиру Морачи, где је приказан као архипастир на апостолском путу.

Детаљан извештај са саборног крштења Рома у Световазнесенском храму у Жаркову објављен је у рубрици „Мисијаˮ, док је у рубрици „Мисионарски излогˮ објављен приказ нове књиге протојереја-ставрофора др Саве Јовића.

Из пера протопрезвитера-ставрофора Слободана Бобана Јокића, објављен је текст сећања на великог и знаменитог игумана острошког архимандрита Лазара (Аџића). „Био је човјек који се хранио молитвом и друге хранио њоме. Није раздвајао молитву од рада. Хранио је себе и друге тајном смирења и љубави. Зато су се његове гране стремљења и ишчекивања извиле до небаˮ, сведочи у свом тексту прота Слободан, присећајући се лика и дела свог блаженопочившег духовног оца и учитеља.

О тродневном поклоничком путовању светињама Косова и Метохије, са посебним освртом на Манастир Драганац, пише Татјана Ерић, која је свој живописни путопис употпунила историјским подацима о посећеним манастирима.

Садржај мајско-јунско 391. броја „Православног мисионараˮ закључен је сведочанством о дугогодишњој сарадњи редакције „Православног мисионараˮ са редакцијом Радија „Источникˮ Епархије ваљевске.

ИНФОРМАЦИЈЕ О НОВОМ БРОЈУ, КАО И ЗВУЧНИ ЗАПИСИ ПРОМОЦИЈЕ ЧАСОПИСА У МЕДИЈИМА, ДОСТУПНЕ СУ НА ЗВАНИЧНОЈ ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ ЧАСОПИСА: https://misionar.spc.rs/misionar.php?ARHIVA=391

Православни мисионар – званично мисионарско гласило Српске Православне Цркве за младе, можете купити у храмовима Српске Православне Цркве и црквеним продавницама и књижарама, а о начину претплате могуће је информисати се путем имејл адресе pretplata@spc.rs или путем наше интернет странице на адреси http://misionar.spc.rs.

Катихета Бранислав Илић,

члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ

задужен за односе са медијима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *