Патријарх Порфирије: На Косову и Метохији има места за све људе и њихове светиње

Хиљаде православних Срба из свих крајева Косова и Метохије, са севера и југа, из енклава и гетоа, испунило је јутрос, на Видовдан, порту манастира Грачанице да са љубављу дочекају Његову Светост Партријарха српског г. Порфирија и архијереје Српске Православне Цркве  и заједно прославе Светог великомученика кнеза Лазара и све витезове са њим пострадале за крст часни и слободу златну.

Патријарх Порфирије је началствовао светом Литургијом у порти древне светиње уз саслужење високопреосвећене и преосвећене господе архијереја: црногорско-приморског Јоаникија, милешевског Атанасија, рашко-призренског Теодосија, славонског Јована, марчанског Саве, новобрдског Илариона, јегарског Нектарија и топличког Петра. Том приликом, патријарх Порфирије је, између осталог, нагласио:

– Браћо и сестре, Косово и Метохија је наш дом и наше небо, јер у косовско-метохијској земљи небо је основ и темељ. Ми знамо да тамо где је небо има места за све и знамо да ће, уколико вером и молитвом осмишљавамо свој живот, Бог учинити да се покаже да су сви људи потребни једни другима без обзира како се Богу моле и без обзира ком народу припадају, јер сви смо створени по слици и прилици Божјој. Сви су позвани да дођу у познање истине Божје. То је, браћо и сестре, наше видовданско наслеђе! Видите какав је данас дан! Видите какав је дан Господ устројио! Радостан дан, Видовдан, дан када славимо Светог кнеза Лазара и мученике косовске. А данас наша браћа муслимани имају Курбан-бајрам. Молећи се за све људе света живоме Господу нашем и косовским мученицима, нека Господ свим људима да радост и мир. Честитајмо са овог места Курбан-бајрам и свој браћи муслиманима на овој косовско-метохијској земљи! Нека и они вером у Бога измоле мир у својој души. Онда када ми имамо мир  у својој души и када они имају мир у својој души, разумећемо да је Косово и Метохија света земља баш као што је и Јерусалим света земља. Овде има места за све људе и њихове светиње без обзира како и на који начин се Богу моле. Косово и Метохија је света земља у којој има места за све, за сваку врсту молитве која се узноси Богу, а када је молитва искрена благослов и благодат Божја ће се спустити на земљу и све људе на њој.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *