Осврт на прославу храмовне славе Светих Сирмијских мученика у Малој Босни

У недељу 4. августа, у сремскомитровачком насељу Мала Босна, прослављена је слава Храма Светих Сирмијских мученика. Благословом Његовог Преосвештенства г. Василија Епископа сремског и сирмијумског, Сабор Светих Сирмијских мученика обележава се прве недеље по Светом Илији.

Како сваке године, тако је и ове многи благоверни народ узео молитвеног учешћа у Евхаристијском слављу. Свету Литургију служили су свештеници: протојереј Радослав Радовановић, протонамесник Љубомир Воларевић, јереји Јовица Михајловић и Бранислав Дивљак, уз саслужење ђакона Марка Јелисавца. Молитвено сабрање милозвучним појање употпунио је сремскомитровачком хор ,,Полифоника” чији је диригент гђа Јованка Иванић.

Као добри домаћини показали су се јереји Далибор и Бранимир Чолић који су уз сав верни народ радосно дочекали и градоначелницу Сремске Митровице гђу Светлану Миловановић уз представнике локалне самоуправе и управника КПЗ г. Александра Алимпића.

Након величанствене Литургије уследила је литија око храма где се свештенство молило за напредак и здравље свих житеља, а и покој душа наших предака. Саборно је пререзан славски колач, а кум славе био је јереј Бранимир Чолић са породицом.

Напојени молитвеним нектаром и причешћени Самим Господом верници су уживали у кратком програму где су уз химну Србије могли чути и друге песме из разних крајева српских. За крај је гуслар Витомир Вулин обрадовао све присутне звуцима српских гусала. Припремљено је и послужење за све присутне вернике, а и путнике намернике.

Текст и фотографије: вероучитељ Живко Тодоровић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *