Прослављена слава храма Светог првомученика и архиђакона Стефана у Сремској Митровици

Најстарији сремскомитровачки православни храм посвећем Светом првомученику и архиђакону Стефану прославио је у недељу 15. августа 2021. године храмовну славу посвећену откривању и преносу моштију славног архиђакона и првог мученика за веру Христову.

Средишње место обележавања славе свакако је била Света литургија коју су на олтару древне цркве на обали Саве служили протојереј-ставрофор Неђо Милановић, протојереј Владимир Недељковић, протонамесник Андрија Авакумовић, јереј Далибор Чолић и ђакон Александар Цигановић.

Након Светог причешћа уз певање празничног тропара и читање јеванђеља начињен је литијски молитвени опход око храма после чега су освећени и пререзани славски колачи. У улози кума овогодишње славе нашао се отац Андрија Авакумовић са породицом као и Јасна Марковић са сином Небојшом и члановима његове породице Тијаном, Анастасијом и Николином.

По завршетку литургије и изласку из “Мале цркве” многобројни верни народ присуствовао је пригодном духовно-уметничком програму кога су чинили изложба Светих духовника на старим комадима дрвета и наступи хорова, солиста и песника. Програм су обогатили најмлађи чланови дечијег црквеног хора “Светосавци”, етно група “Огањ”, солисткиња Светлана Митровић и чланови сремскомитровачке Књижњевне заједнице Љиљана Синадиновић, Јасна Арбанас, Драган Маљик, Нада Бартош Станковић, Јелица Џугурић, Гордана Југовић, Олга Перуновић и Весна Кулић. Програм је водила председница књижевне заједнице Мирјана Марковић.

За све присутне вернике и госте домаћини су уприличили трпезу љубави у порти храма.
Молитвена прослава настављена је у поподневним часовима Светим чином Јелеосвећења и помазивањем верних за здравље душе и тела.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *