Организовано ходочашће – “Банатским манастирима у походе”

Необично али изузетно лепо једнодневно поклоничко путовање “Банатским манастирима у походе” организовали су парохијани храма Покрова Пресвете Богородице из Петроварадина, са својим свештеником јерејем Браниславом Керечким.

Необично јер је цена путовања била – колико ко мисли да може да издвоји за пут. Друга необичност је био бесплатан посни ручак за све поклонике у ресторану градске кафане “Авала” у Пландишту, чији је власник школски друг оца Бранислава, који је на овај начин пожелео добродошлицу свом другу и свима нама у Банат.

Поклоничко путовање смо започели Литургијом у манастиру Свете Меланије у Зрењанину, где су нам монахиње ове светиње после Свете тајне причешћа понудиле освежење, а затим смо се упутили у још један релативно “млад” манастир у Хајдучици. Сестринство у Хајдучици се бави прикупљањем лековитог биља и припремом чајева и тинктура.

Манастир Месић, свима познат, обишли смо и упутили се у манастир Средиште. Детаљи из историјата ових манастира се могу прочитати на свим интернет презентацијама, али лични утисак је да је манастир Средиште на најлепшем месту. Налази се на обронцима Вршачких планина, одакле пуца поглед на питому банатску равницу. Храмови и пратећи објекти су толико слични светогорским, необични за ово подручје. Наравно, братство манастира се поред оних свакодневних послушања бави сакупљањем лековитог биља и воћа, правећи чајеве,тинктуре и напитке од њих.

Једно лепо, пријатно и поучно ходочашће. Нова познанства и нова сазнања, али исто тако и један мотив више да се помогне оцу Браниславу на обнови и уређењу храма и пратећих садржаја у порти.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *