ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О ЈЕВРЕЈСКИМ ПОРОДИЦАМА У СРЕМСКОМИТРОВАЧКОМ И РУМСКОМ РАБИНАТУ

Библиотека „Глигорије Возаровић“ у Сремској Митровици у среду 13. фебруара 2019. године организовала је промоцију књиге „Јеврејске породице у сремскомитровачком и румском рабинату“, аутора Радована Сремца из Шида. Представљајући овај значајан истраживачки подухват, један од рецензената књиге митровачки професор историје Миљан Гарчевић похвалио је марљивост и пожртвованост аутора наглашавајући научни, културни, па  и шири цивилазицијски значај до сада недовољно проучаване историје и начина живота јеврејских породица  у Срему које су  после страховитих прогона у Другом светском рату нестале са мапе овдашњег становништва,  Он је подсетио на податак да је до Другог светског рата на територији Митровице и околних насеља живело 150 до 200 чланова јеврејске заједнице који су по избијању рата изложени тортури окупационе власти Независне државе Хрватске. Том приликом  највећи број њих страдао је у концентрационим логорима а део преживелих после рата одлази у Израел. У тешким ратним временима митровачки јевреји делили су злу судбину са својим суграђанима Србима и другим потлаченим народима а остало је забележено да су неки истакнутији чланови ове заједнице помагали српском становништву још у време аустроугарског прогона током Првог светског рата. Гарчевић је евоцирао сећање на срушену јеврејску синагогу у Сремској Митровици преко пута данашње Гимназије, налашавајући да поред остатака старог јеврејског гробља и знамените куће Јосипа Флајшмана у центру града постоји низ објеката који су припадали јеврејском становништву, што је сведочанство њиховог несумњивог доприноса  историји и култури највећег сремског града.

„Истраживачка вредност књиге Радована Сремца јесте у чињеници да су вредне чињенице и подаци до којих је он дошао прочавајући архивску грађу и расположиве изворе са ширег простора, забележени и сачувани на једном месту за све будуће генерације, можда и као почетна тачка за нека нова истраживања о историји овог великог народа са којим смо на простору Срема делили историјску прошлост“  истакао је Гарчевић.

Рарован Сремац, по струци археолог а заправо пасионирани истраживач и генеалог,  аутор неколико десетина наслова из области историографије и порекла породица, говорио је  о кључним  аспектима свог рада базираним на проучавању матичних књига рођених, венчаних и умрлих које су за проучавање јеврејске заједнице врхунски историјски извор, углавном лоше сачуван или расејан на широком простору од Француске до руских степа. Сремац је најавио наставак свог истраживачког рада о и јеврејским породицама  и Холокаусту у Срему. За свој рад он је награђен од стране Савеза јеврејских општина у Србији а књига је промовисана  и у држави Израел.

У уметничком сегменту програма промоције коју је у име митровачке библиотеке водила Ружa Станковић изведена је и позната песма севдалинка настала по мелодији сефардских јевреја. Постављајући многобројна питања аутору  књиге, присутни посетиоци показали су значајно интересовање за ову тему.

Tекст и фото: Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *