Епископ Теодосије: Господу и Мајци Божијој приносимо и молитву и песму и игру

Са благoсловом Преосвећеног Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског г. Теодосија, Национални ансамбл народних песама и игара Косова и Метохије „Венац“, одржао је синоћ концерт у порти манастира Грачаница. Сплет песама и игара одушевио је близу хиљаду људи, који су дошли на завршну манифестацију прославе Успења Пресвете Богородице, храмовне славе манастира Грачаница, преноси портал “Грачаницаонлајн.инфо”.

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, дајући благослов за одржавање концерта у порти манстира Грачаница, поздравио је публику и учеснике. „Ми данас са радошћу долазимо у овај храм, са радошћу се овде окупљамо, јер знамо да без ове светиње и ми не би били они што јесмо. Јутрос смо служили Свету литургију, вечерас смо служили Молебни канон за спас народа на Косову и Метохији, а ево сада имамо културно уметнички програм Националног ансамбла Венац. Све ово приносимо Господу и мајци Божјој, и молитву и песму и игру, да тиме потврдимо да смо ми оно што смо увек били и да ћемо то остати, да не слушамо неке гласове са стране који нас уче неким другим вредмостима и показују нам неке друге путеве и странпутице“, рекао је епископ рашко-призренски.

„Било је оних који су говорили и бранили да се долази на Молебни канон за Косово и Метохију. Заиста, питамо се чему такве речи, чему такви савети и да ли ми можемо остати народ Божји, народ Светога Саве, Немање, краља Милутина, ако не будемо ходили у наше светиње и ако не будемо молитвом господу приносили оно што једино можемо, а то су речи молитве за утеху и наду у овом времену у коме живимо? Нека би нас Господ све погледао, нека би Мајка Божја закрилила свакога данас који живи на овим просторима а који се њој молитвено обраћа за заштиту, нека би нас она својим покровом заштитила од свих невоља и беда које нас окружују у времену у којем живимо. А све оне који нам данас не желе добро, нека Господ уразуми, нека и њих обрати на прави пут да би и они славили Господа, творца свога и да би они показали љубав према ближњима, а не мржњу или себичност. Молитвама Пресвете Богородице да Господ све вас благослови, нека нам ово вече буде свима на духовну корист“, рекао је први међу једнакима Епархије рашко-призренске који је пре концерта служио Молебни канон за народ на Косову и Метохији.

На почетку концерта, Грачаницом се заорило „Ја сам Србин, српски син, веран роду свом…“, а онда је публика имала прилику да уз прелепе ношње и традиционалне српске мелодије, шета Косовом и Метохијом и другим деловима Србије. Док су одрасли аплаудирали, пажљиво слушали и гледали разигране и распеване играче, певаче и музичаре Националног ансамбла „Венац“, деца су у порти манстира Грачаница покушавала да науче кораке професионалних играча. Испред Грачанице „у сјају“, смењивале су се игре из Метохије, Косовског Поморавља, са Косова, из осталих делова Србије.

„Размишљам, да ли народ који има овакву културу и овакве светиње, може све то да остави и оде? Не може, наравно и неће, сигурна сам. Само се надам да и они који управљају нашим живтима, схватају то“, са сузама у очима каже педесетогодишња Љиљана.

Док су играчи и певачи, не штедећи зној и енергију, насмејани дочаравали публици сву лепоту српског фолклора, особа „коју није држало место“, директорка Нациналног ансамбла „Венац“ Снежана Јовановић, пратила је сваки корак својих играча, покушавала да испоштује сваког посетиоца, размишљајући да ли је концерт ансамбла на чијем је челу, достојан празника и манастира испред којег се „вило коло“. После концерта, задовољна и насмејана, кратко је рекла да је пресрећна.

„Честитам играчима и музичарима. Заиста су дали све од себе и њихов вишемесечни труд није био узалудан. Нема веће части од концерта који смо подарили празнику Успења Пресвете Богородице и нашем народу, у порти наше Грачанице. Наставићемо и даље да негујемо традицију и културу нашег народа, посебно игре и песме са Косова и Метохије“, рекла је Снежана, журећи да већ данас обави последње припреме за следећи концерт у Лепосавићу.

Концерт Националног ансамбла „Венац“, организовали су Епархија рашко- призренска, Дом културе Грачаница и управа „Венца“.

+++

Национални ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини, као национални професионални фолклорни ансамбл. Од 1964. до 28. јуна 1999. године, Ансамбл „Венац“ је радио у својим просторијама у Приштини, када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији, у Нишу. Ипак, то није омело играче и музичаре Ансамбла „Венац“ да широм Србије и Европе, преносе песму и игру Косова и Метохије и представљају лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије. Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у изузетно тешким условима у Чаглавици, где функционише до 2008. године, када се сели у Дом културе у Грачаницу, где се и данас налази.

Аутор текста: Анђелка Ћуп

(фотографија: Грачаницаонлајн.инфо)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *