Отворена изложба “Руска емиграција и њихови потомци у Срему и Сремској Митровици”

У просторијама галерије “Лазар Возаревић” у Сремској Митровици у петак 15. јануара отворена је изложба, коју су под називом “Руска емиграција и њихови потомци у Срему и Сремској Митровици” организовали Историјски архив “Срем” и Музеј Војводине, уз стручни подршку еминентних историчара с Филозофског факултета у Новом Саду и сарадњу с потомцима руских емиграната.

Као што је познато, након крупних историјских догађаја и промена које су током 1917. и 1918. године задесиле руску империју као велику светску силу, велики број руских избеглица напустио је своју земљу. После пораза снага генерала Врангела значајан део руских емиграната долази у тадашњу Краљевину СХС, а од 1920. године појављују се и у Срему. Многи од њих са својим породицама и наследицима трајно су остали  на овом простору.

Бројним посетиоцима изложбе  и угледним гостима, међу којима су били  Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије и аташе за културу руске амбасаде у Србији Алексеј Морозов, обратио се најпре Дејан Уметић директор Историјског архива “Срем” који је говорио о јубиларној стогодишњици доласка руске емиграције на ове просторе као једном од мотива за поставку изложбе и научног истраживања ове теме.

Присутне је поздравио и први човек Музеја Војводине Драго Његован, као и саветник Министа културе Републике Србије Драган Хамовић. О историјским околностима и чињеницама везаним за збивања у Русији у другој деценији прошлог века и њиховим рефлексијама говорио је доц. др Ненад Нинковић, који је заједно с проф. др Гораном Васином с Филозовског факултета у Новом Саду један од аутора ове изложбе. Испред организатора и суорганизатора поставке отварању су присуствовали и аутори Нада Симић Лемајић, односно Сузана Миловановић.

Изложбу је након пригодног излагања отворио заменик директора Руског дома у Београду Василиј Владимирович Галактионов.

У уметничком делу програма учествовали су Јасна Арбанас, проф. Маргарита Вујовић и градски хор “Sirmium cantorum”. Предвиђено је да ову изложбену поставку виде становници неколико градова Србије и Републике Српске након чега ће бити постављена у Руском дому у Београду.

Историјски архив “Срем” поводом ове изложбе и обележавања јубилеја организовао је “Дане руске културе”- манифестацију која ће у највећем сремском граду трајати од 15. до 25. јануара 2018. године, а окупиће песнике, лингвисте, историчаре, филмске уметнике, културне, музичке и друге ствараоце.

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *