Прослављена слава Храма преноса моштију Светог оца Николаја у Крчедину

Велелепни Храм светог оца Николаја Чудотворца у Крчедину свечано је прославио своју храмовну Славу, празник Преноса моштију светога архиепископа Николаја. Свечано славље у пуној цркви почело је торжественом Литургијом којом је началствовао протојереј-ставрофор Лазар Ерић у пензији (вишедеценијски парох крчедински), уз саслужење јереја Станка Тркуље пароха хртковачког, јереја Зорана Ерића пароха старопазовачког и јерођакона Димитрија из манастира Шишатовац. На Литургији је био присутан и игуман манастира Шишатовац јеромонах Андреј.

Домаћин славе је био јереј Драгољуб Јанковић, старешина Св. храма. Божанствена литургија је улепшана и појањем чувене крчединске певнице студената Богословског факултета из Крчедина. Духовно славље је настављено Литијом око храма и резањем славских колача. Кумови ове године су биле сестре из угледне крчединске  породице Девић – Анђелка, Данијела, Драгана и Надица.

Отац Лазар Ерић је у надахнутој беседи објаснио светли лик светога Николаја и поздравио све присутне, браћу свештенике и кумове црквене славе. Домаћин, отац Драгољуб, крчедински парох, заблагодарио је свима на уложеном труду, а посебно кумовима који су се постарали за славску трпезу и за дарове Св. храму –  даривали су храм новим крунама за венчавање. После литургијске прославе уследила је Трпеза љубави у парохијском дому.

У духу славске прославе и заједништва у љубави, Крчедин је тога дана одисао благословом светога оца Николаја који се вековима моли пред престолом Божијим за ово лепо сремачко село.

вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *