Света архијерејска Литургија на празник Света Три Јерарха у Старој Пазови

На дан празника Света Три Јерарха, у суботу 12. фебруара 2022. године у храму Покрова Пресвете Богородице у Старој Пазови служена је Света архијерејска Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, уз саслужење Архијерејског намесника старопазовачког протојереја-ставрофора Зорана Јовића, Архијерејског намесника сремскокарловачког протојереја Слободана Вујасиновића, протојереја-ставрофора Срђана Ђурђевића, протојереја Миодрага Лујића, као и ђакона Горана Власца, Стефана Гавровског и Мирослава Торбице. Појали су свештеници и богослови, уз учешће дечјег црквеног хора ,,Прота Симеон“. Светој архијерејској Литургији присуствовао је председник Општине Стара Пазова г. Ђорђе Радиновић, са својим сарадницима, занатлије и предузетници Старе Пазове, који Света Три Јерарха прослављају као еснафску славу, као и мноштво верног народа.

У току Свете Литургије владика Василије рукоположио је ђакона Мирослава Торбицу у чин  свештеника и назначио га за пароха у Јамени. Том приликом, Епископ Василије честитао је новорукоположеном оцу Мирославу, упућујући му речи поуке. Исповедник је био протојереј-ставрофор Лазар Ерић, дугогодишњи намесник сремскокарловачки у пензији. У својој архипастирској беседи владика Василије говорио је о животу Светог Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоуста, поучавајући верни народ.

По завршетку Свете архијерејске Литургије освештани су славски дарови, а на предлог братства Покровског храма, владика Василије одликовао је орденом Мајке Ангелине: попадије Миру Лујић и Драгану Ерић, вероучитељицу Мирјану Јунгић, као и Марију Теофиловић и Милицу Адамовић. За вишегодишње старање око подизања и изградње храма Покрова Пресвете Богородице, али и због других врлина које су својим трудом и животом показали свештеници Миодраг Лујић и Зоран Ерић, владика Василије одликовао је проту Миодрага правом ношења напрсног крста и доделио му одликовање високопречасног протојереја-ставрофора, док је оцу Зорану доделио одликовање протонамесника.

Ђакон Стефан Гавровски

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *