Света архијерејска Литургија и прослава манастирске славе у Јаску

Слава манастира Јазак, празник Силаска Светог Духа на апостоле, познат и као рођендан Цркве, започела је Светом архијерејском Литургијом у манастирском храму, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије.

Поред благочестивог монаштва и верног народа, Епископу Василију, тим поводом у олтару су саслуживали: архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен Лазаревић, протонамесник Радослав Радовановић, јереј Бранислав Мишковић, јеромонах Митрофан, јереј Чедомир Грујић, јереј Слободан Вујасиновић, као и ђакони Горан Власац и Страхиња Џамбић.

После Свете Литургије служено је вечерње богослужење и том приликом, приклонивши колена, сав народ се са својим Архијерејем, присутним монаштвом и свештенством, усрдно помолио Богу призивајући Светог Духа на целокупну заједницу.

Након тога Владика Василије је осветио и пресекао славски колач, окрепивши све присутне својом надахнутом беседом. Честитајући славу настојатељици манастира, високопреподобрној мати Параскеви са свим сестринством њеним, подсетио нас је да на данашњи велики празник, прослављамо и рођендан наше Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

Током трпезе љубави, коју је прелепо уприличило својим вредним рукама сестринство манастира, а по благослову Његовог Преосвештенства, дивно подсећање на овај дан и беседу у складу с празником који смо данас прославили, произнео је и архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен Лазаревић.

У прилогу послушајте звучни запис беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија и архијерејског намесника и пароха румског протојереја Сретена Лазаревића.

 Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:
 Беседа архијерејског намесника румског протојереја Сретена Лазаревића:

На информацијама, звучном запису и фотографијама захваљујемо се ђакону Страхињи Џамбићу.

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *