Храм Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину

Сваког Православног хришћанина радује вест да се обнављају наши манастири и храмови свугде где има верујућих хришћана. Наравно да нас посебно радују информације из Епархије сремске када се обнови по која фрушкогорска светиња, када Васкрсавају манастири, које су злотвори похарали, спалили или срушили до темеља.
У тишини свих тих радости обнавља се један мали храм, за који се говорило да је био метох манастира Чокешина, а налази се у Петроварадину, поред главног друма у непосредној близини школе.
Доласком једног младог свештеника, који је као дечак одрастао у својој парохијској цркви у Батајници и походио манастире, од којих најчешће Малу Ремету, долази ново време за овај храм.
Чудни су путеви Господњи и необичан је пут овог свештеника, који је у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Малој Ремети као дечак био “мезимче” игуманије бл. поч. Рафаиле да баш добије парохију у храму Покрова Пресвете Богородице.
Сигуран сам да му то даје снагу да тако често служи Литургије. Народ жељан лепе речи, поучне беседе, који није увек у прилици да оде у манастир, долази у овај храм. Овде се могу срести верници са свих страна из околине Петроварадина. Необично је што се млађани отац Бранислав изванредно допуњује у организацији обнове храма са својим црквењаком, изузетно вредним и савесним Гоцијем. Са благословом нашег Епископа Господина Господина Василија изведени су многи грађевински, инсталатерски иконописачки и радови у дуборезу.
Како то данас изгледа ево неколико фотографија иконостаса, икона,трона…
Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *