Литургијско сабрање у покровском храму у Петроварадину

На дан када је 1594. године Синан паша дао спалити мошти србског Светитеља и просветитеља Светог Саве,Турци нису ни знали да су створили још снажнију љубав  и незаборав према Светом Сави.
На дан када се Срби сећају спаљивања моштију свог Светитеља у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину Литургију је началствовао јереј Бранислав Керечки овдашњи парох, парох који од најмање парохије направи за кратко време центар сабрања великог броја верника.
Да не претерамо у похвалама, али од увођења грејања, завршетка дубореза на иконостасу, израде две велике иконе Хозевитских мученика и Покрова Пресвете Богородице, Богородичиног трона у дуборезу и предивне престолне иконе Богородице Млекопитатељнице до уређена порте за само годину дана службовања, заиста је за похвалу.
Литургијско сабрање је јуче имало посебан значај, јер је обављено после готово два месеца забране окупљања у затвореном простору које је својом Уредбом регулисала Влада Србије.Сечењем славског колача и дружењем у парохијском дому почело је ново време, мало необично, али за размишљање.
Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *