Епископ сремски г. Василије началствовао у Петровчићу

Сабор српских светитеља У Петровчићу дан је какав пише историја српског рода. Саборовање су предводили:   Свети Симеон Мироточиви, Стефан Првовенчани Преподобни Симеон, Свети Сава, Свети краљ Владислав, краљ Стефан Урош први, краљ Стефан Драгутин, Преподобни Теоктист, Свети краљ Милутин, Свети краљ Стефан Дечански, цар Душан Стефан четврти, Свети цар Урош. Управо су ликови ових српских светитеља били на барјацима спремним за литију од цркве до Часног Крста на Прекој Калдрми.  Застава Српске Цркве високо је била подигнута и вијорила се све време. Тако је започело прослављање осам векова самосталности Српске Православне Цркве у Петровчићу у цркви  Светог Јована Петече и Крститеља, на нивоу Архијерејског намесништва земунског.
Свечани дочек Епископа сремског у порти цркве уприличен је нешто после девет часова. Благосиљајући свештенство и верни народ, Епископ сремски г. Василије се упутио у дивно уређени храм да би началствовао светом Литургијом.
У данашњој величанственој Литургији Преосвећеном владици Василију саслуживали су протојереји-ставрофори: Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски; Миле Јокић архијерејски намесник  старопазовачки, Милутин Илић парох јаковачки; протонамесник Ђорђе Ковљен, парох у цркви Преноса моштију Светог оца Николаја у Белегишу и Јеремија Старовлах; јереј Ненад Катић старешина храма у Петровчићу као и протођакон Слободан Вујасиновић.
За певницом су поред свештенства појали и Србски православни појци.
У празничној проповеди на крају торжественог литургијског сабрања које је круна свих богослужења у кругу богослужења које је наша Света Црква вековима одредила и предодредила, вернима се обратио Епископ сремски Василије:
„Све молитве, сва јутрења и вечерња богослужења, сва молитвословја, сви канони и прописи су у припреми највећег дара Божјег – то је света Литургија у којој се приноси бескрвна жртва самога Бога и Спаса нашега Исуса Христа.
Тако се у овоме храму безмало две стотине година врши света Литургија.
Замислите колико је село тада било када је смогло снаге да подигне овако леп храм! Замислите колико је Литургија овде испојано, колико је молитава Богу упућено, колико је суза проливено и колико је радости овде доживљено…
Нека је на здравље и спасење молитва. Посебно ми је драго што смо се нашли данас у овоме храму. Хвала вам на труду и љубави и што сте дошли да се заједно помолимо Господу…
Ми смо православни хришћани и као светосавски народ треба да се окренемо Богу и манемо свих идеологија овога света. Зато смо данас заједно: да прославимо осам векова самосталности наше Српске Православне Цркве и да осветимо Часни Крст на Прекој Калдрми у славу овога јубилеја…“

Извор: Сајт “Епархија сремска”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *