Сабор деце у цркви Сабора српских светитеља у Руми, на дан Преподобног Сисоја Великог

Преподобни Сисоје, заштитник деце прослављен је у петак 19. јула 2019. године, литургијски и Сабором деце у цркви Сабора српских светитеља у Руми.

Онако како је измалена заволео Бога, Преподобни Сисоје, тако се сабраше деца у храму Сабора српских светитеља у Руми, јер заволеше Бога.

Преподобни Сисоје је  узео на себе јарам крста и са усрђем последовао Христу, проходећи испосничке подвиге у египатским пустињама. У равноангелном живљењу свом он смирењем и молитвом побеђиваше огромне војске невидљивих непријатеља.
Да и наша деца расту у ангелском смирењу и да молитвом побеђују војске невидљивих непријатеља, труди се свештенство ове румске богомоље која из дана у дан стасава у велику духовну оазу чија се лепота у оку људском настањује.
Светом Литургијом на дан овог великог Божјег угодника заштитника деце и породице началствовао је протојереј-ставрофор Јован Јовичић, а саслуживали су протојереј-ставрофор Рајко Цабунац, пензионисани парох буђановачки; јереји: Вујадин Савић, сабрат храма Сабора српских светитеља, Бранислав Мишковић, старешина овог велелепног румског храма, јереј Ђорђе Санчанин и јереј Милош Марјанац, парох буђановачки.
За певницом су ангелским гласовима појале протиница Мирјана Цабунац и благочестива Марија Аврамовић.
После Свете Литургије свештеници су пререзали славске колачи које су принеле мајке у славу и част Преподобног Сисоја молећи овог заштитника деце да над децом бди и штити их од сваког зла.
На данашњој Литургији проти Јовану Јовичићу је братство румског намесништва уручило сабрана дела Светог владике Николаја Охридског и Жичког, поводом педесетогодишње свештеничке службе.
Вечерњим бденијем настављено је празновање Божјег молитвеника Сисоја,  а потом је у порти отпочео Сабор деце, осми по реду.
Децу, родитеље, баке и деке поздравио је отац Бранислав, поделио им је пригодне поклоне – мајице, у спомен на данашњи дан.
У организацији Сабора, поред храма Сабора српских светитеља учествовало је и Удружење „Спорт за све – Мост“ које води проф. физичког васпитања г. Дејан Ловчанин.
У порти је организовано такмичење у разним вештинама.
Дружење је настављено око трпезе коју је припремило братство храма.
Манифестација Сабор деце у овом Божјем дому Сабора српских светитеља ушла је у  календар дешавања у Покрајини.
Покровитељи манифестације су Покрајински секретаријат за културу и информисање и сарадњу са Црквама као и Општина Рума.
З.Зец
Извор: Сајт Епархија сремска
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *