У Сремској Митровици промовисана књига “Божићне радости” Александре Гаруновић

У просторијама сремскомитровачке Галерије “Лазар Возаревић” у понедељак 17. децембра 2018. године промовисана је књига “Божићне радости” ауторке Александре Гаруновић, наставнице Православног катихизиса у Основној школи “Бошко Палковљевић Пинки” у Сремској Митровици и председнице Удружења српско-грчког пријатељства “Ирида”. Многобројним посетиоцима окупљеним у духу претпразничног божићног расположења  обратили су се, јереј – дипломирани теолог Вукашин Цветојевић, координатор за верску наставу Епархије осечкопољске и барањске и професор књижевности Предраг Ковачевић.

Књижевни првенац Алексансре Гаруновић заправо је збирка драмских текстова, прича и духовних порука школских божићних представа које је ова свестрана ауторка у сарадњи са својим ученицима реализовала у претходних неколико година а који су својим садржајем привлачиле значајну пажњу публике. Књига “Божићне радости” објављена је по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија.

Представљајући књигу, професор Предраг Ковачевић нагласио је добро познату чињеницу да је “најтеже писати за децу и пронаћи дете у сваком човеку” што је, по његовим речима “ауторки ове књиге очигледно успело”.

– Александра је овде представила традиционалне хришћанске вредности, обичаје и поруке. Читајући њену књигу враћамо се у детињство и налазимо истинску радост у односу на сивило свакодневнице, отуђеност и оптерећеност човека разним бригама и техникама. Књига враћа веру у православну породицу и лепе обичаје који прате божићне празнике али она има и образовни значај што се види на примеру поштовања и заштите природе и човекове околине. Препоручујем свима да прочитају приче из ове књиге и “открију ту искру божићне радости и љубави у свом срцу”, рекао је Предраг Ковачевић.

Јереј Вукашин Цветојевић подсетио је присутне на позив господа Исуса Христа “ да будемо као деца” и да божићне празнике доживљавамо кроз призму радости витлејемских пастира у пећини пре више од 2000 година.

– Свако од нас може да се поистовети са ликовима из “Божићних радости”, да буде дете које се радује Христу. Овде се уствари на један начин близак најмлађима говори о озбиљним теолошким темама а то јесте и суштина верске наставе. Ту срећу и љубав која ће се читањем ове књиге пробудити у деци они треба да шире на свет око себе, нагласио је отац Вукашин.

Промоцију књиге пратио је пригодан уметнички музичко-драмски програм у извођењу ученика верске наставе и чланова Удружења “Ирида”. Александра Гаруновић захвалила се свим посетиоцима а нарочито ученицима који су божићне представе припремали у слободним данима зимских распуста.

– Желели смо да Вам кроз ову књигу поклонимо нешто вредно, лепо и едукативно и надам се да смо успели у томе, подвукла је на крају ове претпразничне вечери ауторка књиге.

Текст: Дејан Мостарлић

Фотографије: С. Никшић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *