Прва храмовна слава Светог апостола Матеја у Сурчину

На дан када наша Света Црква прославља Светог апостола и јеванђелисту Матеја у новоподигнутом храму овог Божјег угодника чије је освећење у недељу 25. новембра 2018. године извршио Епископ сремски Господин Василије, прослављена је торжественом Литургијом прва храмовна слава.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Јеремија Старовлах уз саслужење протојереја-ставрофора Жељка Кретића, старешине храма у Шимановцима и Душана Чавке, старешине храма у Кукујевцима као и јереја Александра Чавке, пароха угриновачког.
За певницом је појало свештенство Архијерејског намесништва земунског док су чланови групе Везак који су поникли у црквеном сурчинском хору  Покрова Пресвете Богородице узносили песме славе и хвале Господу.
Кум данашње славе је млади ученик Вук Матеја Петковић који је од свога оца носиоца ордена Светог Саве Првог реда г. Младена Петковића, добио поверење и част да кумује данас на првој храмовној слави.
После свечане литије око храма, славски колач је преломио отац Александар Чавка док су остале славске колаче данашњих свечара пререзали служавшчи свештеници данашње Литургије.
Празничну беседу произнео је јереј Александар Чавка који је казао да се са освећењем овога храма пре само неколико дана, на све нас излила богата милост Божја, и сви ожалошћени наћи ће у храму истинску утеху,  они који не знају пута, наћи ће пут истине и у храму ће наћи светлост и знање уместо мрака и незнања.
Данашњем сабрању присуствовали су поред верног народа из Епархије сремске и Архиепископије београдско-карловачке, породице Петковић – кумова славе, и свештеници Земунског намесништава; протојереј Душко Ђеорђић и јереј Страхиња Голијан, пароси сучински; јереји: Перица Влаинић, парох јаковачки, Бојан Нинковић, старешина угриновачке цркве и Ален Вукашин парох батајнички, као и отац Mирослав Вујић, пензионисани свештеник Епархије банатске.
У храму Светог апoстла и јеванђелисте Матеја света Литургија ће се служити недељом и празником са почетком у 9 часова.
Извор: сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *