Слава манастира Петковице

Божјој угодници, Светој Петки, поштованој у нашем народу данас је у манастиру Петковици, чији је она покровитељ, христољубиви народ из неколико Епархија наше Свете Цркве узнео молитве.

Знајући ангелску ревност ове Божје молитвенице и њено житије испуњено врлинама, христoносни народ је прилазио кивоту и директно се обраћао светитељки.

Како је својим врлинама на земљи украсила и  удостојила се да на небесима буде са ангелима, такав је и дан и молитва била у фрушкогорском манастиру Свете Петке.

Светом Литургијом која је почела у 9.30 началствовао је прота Веселин Ђурић уз саслужење проте Бранка Динчића и ђакона Радована Арсеновића (из Трпиње). 
Песме славе и хвале Господу узнео је здружени хор из Вазнесењске цркве у Београду и хор Алилуја, док су диригентице биле Милица Радивојевић и Јелена Чворо. 

О житију хришћанске подвижнице из 11. века.  у својој празничној беседи говорио је прота Веселин.

После свете Литургије пререзан је славски колач и жито преливено вином, а сви заједно су појали небоземни тропар. Високопреподобној игуманији мати Антонини која са вредним сестринством васкрсава манастир Петковицу, верни су честитали манастирску славу.

У манастирској порти су потом пререзани славски колачи које су принели верни.

Нешто после 13 часова верници код Јаковљевог бунара присуствовали културно-уметничком програму који су извели Горјанка Ана Живковић и Душан Живковић из Београда, Мирјана Марковић из Сремске Митровице и Милош Зубац који је отпевао песме о фрушкогорским манастирима.

Близу најмање хиљаду било је у манастиру до раног поподнева, а током дана долазило се организовано на поклоњење моштима Свете Петке.

Трпезу љубави приредили су вредни кумови са сестринством манастира. Високопреподобна игуманија мати Антонина је уручила захвалнице онима који су у протеклој години допринели да манастир постане још лепши, да се огради, украси мозаиком изнад улазних врата манастирске цркве, да се фасада окречи, уреди нови конак, камене стазе… Велика им свима благодарност.

Како се сестринство увећало, тако постоје и захтеви за новим смештајним капацитетима, трпезаријом, кухињом…, јер како каже мати Антонина: увек неко дође, тако је и нада сестринства манастира да ће се до наредне славе и ово завршити. Мати Антонина је изразила велику захвалност за сваку досадашњу помоћ, компанијама које послују у Србији, предузетницима, ктиторима и приложницима.

Извор: сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *