Света Архијерејска Литургија у Новој Пазови

На празник Преподобне Параскеве-Свете Петке, 27. октобра 2018. године,  у новопазовачком храму, који је овој дивној светитељки и посвећен, у 9.30 часова,  служена је Света Архијерејска Литургија.
Служили су Епископ сремски Господин Василије,  Епископ канадски Господин др Митрофан,  уз саслужење архимандрита Серафима из манастира Денковца (шумадијска епархија), протојереја-ставрофора др Драгомира Санда, (Архиепископија београдско-карловачка), протојереја-ставрофора Гојка Терзића (ваљевска еп.), протојереја-ставрофора Милета Јокића, протојереја Зорана Јовића, протојереја Александра Цвитановића,  протојереја Сретена Лазаревића, протојереја Миће Ристића, јереја Марка Симића, јереја Дарка Кончаревића, протођакона Слободана Вујасиновића, ђакона Бранимира Терзића (ваљевска еп.), Милоша Лукића и Светогора Сандића.
Торжествено је појао хор овога светога храма, “Свети владика Николај Српски”, на челу са диригентицом, проф. музике Тамаром Пајдић. Пред улазом у порту храма Свете Петке, ученица 7. разреда,  Виолета Јовановић је надахнуто,  прекрасним стиховима поздравила нашег Епископа, пожелевши му добродошлицу у ово место.
Пре самог почетка Свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије благоизволео је рукопроизвести у чин чтеца господина Милоша Ђака,  студента Правног факултета УБ.
Предивно је беседио наш драги гост, Епископ канадски Господин Митрофан, крепећи и поучавајући народ јеванђељу Христовом. Издвајамо речи о благодарењу Богу за све,  и када нам се дешава добро,  али и када нам је лоше,  када нас снађу искушења.  Хвала Вам на прекрасним речима Преосвећени владико.
После Свете Литургије се кренуло у опход око светог храма,  а затим су пререзани славски колачи које принесоше многобројни овогодишњи кумови. Епископи су са свештенством осветили новосаграђени објекат поред храма Свете Петке, у молитвеном присуству  протојереја-ставрофора Стојадина Павловића,  директора Патријаршије,  и Телевизије “ХРАМ”,  Председника Општине Стара Пазова г. Ђорђа Радиновића,  његових сарадника,   г. Димитрија Стикића,  испред дечијег часописа “Светосавско звонце”, г.  Видоја Микавице великог добротвора, и многих других добротвора.
Затим је Епископ сремски Господин Василије беседио о дивној Светитељки, Светој Петки,  о дивном православном народу румунском, и граду Јашу, месту где се налазе целе мошти Свете Петке. Епископ је још објавио да ће протојереј-ставрофор Миле Јокић прећи на парохију у месту Бусије, а да ће га наследити протојереј Зоран Јовић. Наш владика је још и оцу Милету поклонио напрсни крст на молитвено сећање.
За време трпезе љубави, протојереј-ставрофор Миле Јокић се обратио свима пригодном и надахнутом  беседом захваљујући свима за све, а посебно својој пастви у Новој Пазови, која му је помогла да буде само сведок  изградње, и узрастања Цркве и цркве, у протеклих 22 године. Предивно је произнео беседу отац Серафим из манастира Денковац,  а затим и отац Александар Цвитановић, отац Зоран Јовић, отац Сретен Лазаревић, и на крају својом беседом, као круну овоме сабрању дао нам је наш најдражи душеводитељ и душепазитељ Владика Василије подсећајући нас на особито поштовање и слављење коју наш род има према Светој Петки-Параскеви.
Угледајући се на свете, преподобне и подвижнике угасимо угљевље својих страсти еда би у нама процветала љубав Христова, пребивајући у Богомислију спасавајмо душе своје, и душе које су нам поверене, молитвама Свете Петке-Параскеве, и свих светих.
РАДУЈ СЕ ПРЕПОДОБНА МАТИ ПАРАСКЕВО, УТЕХО ОЖАЛОШЋЕНИХ!!!
Текст и фотографије: ђакон Светогор Сандић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *