Парастосом жртвама обележена 72. годишњица од пробоја Сремског фронта

Дана 12. 4. 2017. године, на Велику среду, у капели посвећеној Светом Стефану Штиљановићу, крај спомен обележја Сремски фронт код Адашеваца, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије одржао је парастос страдалима на том фронту у Другом светском рату, с почетком у 10 часова.

Ове године навршава се 72. годишњица од пробоја Сремског фронта у коме је пострадао већи део углавном српске интелигенције, студената и ученика, који су готово без икаквог знања о коришћењу оружја јуришали на оклопне јединице немачке армије која се налазила у повлачењу.

Пробој Сремског фронта трајао је 175 дана (од 21. октобра 1944. године до 12. априла 1945. Године) и означио је крај Другог светског рата на територији Србије. С обе стране учествовало је око 250.000 војника. Уз јединице Југословенске народне армије бориле су се и трупе Црвене армије, Бугарске народне армије, као и Бригада „Италија“. У тешким и крвавим борбама, у изузетно лошим временским условима, на снегу и ветру, погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене армије, 630 припадника Бугарске народне армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица. На непријатељској страни погинуло је око 30.000 војника.

После одржаног парастоса у капели Светог Стефана Штиљановића Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије обратио се управо присутној деци, а потом свештенству и верном народу честитајући предстојећи празник Васкрс и истичући молитву као најбољи начин да се сетимо оних који су уснули у Господу.

Домаћин овог молитвеног сабрања био је јереј Маринко Стикић, парох адашевачки, а Његовом Преосвештенству Епископу сремском Г. Василију саслуживало је више свештенослужитеља, уз присуство архијерејског намесника шидског протојереја-ставрофора Радомира Мишића и осталог свештенства Архијерејског намесништва шидског.

После одржаног парастоса Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије упутио се са свештенством и верним народом до спомен обележја Сремски фронт где су државне делегације са представницима земаља бивше Југославије положиле венце.

У прилогу послушајте беседу Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, као и изјаву за медије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *