Свети и Велики четвртак у Храму Силаска Светог Духа на апостоле

На Свети и Велики четвртак свети оци, који су добро уредили преузето од светих апостола, светих и божанских Јеванђеља, предали су нам да празнујемо четири догађаја : свето прање ногу ученицима, Тајну вечеру, тј. предавање страшних тајни нама, чудесну молитву и само издајство, објашњава нам се у синаксару на овај свети дан.

Чинећи спомен на ове догађаје и заједница Храма Силаска Светог Духа на апостоле одслужила је вечерње богослужење са Литургијом светог Василија Великог. Тако, не само да чинимо спомен на ове догађаје него и учествујемо у Тајној вечери, јер бивајући на Литургији чујемо Христа који каже : Примите, једите, ово је тело моје. Пијте из ње сви, ово је Крв моја Новога Завета која се за вас излива на отпуштење грехова (Мт. 26, 6-28) ; не губећи, међутим, из вида ни позив апостола Павла  да испитујемо себе (1Кор. 11, 28).

У тонском запису можете послушати беседу на прочитано Јеванђеље предстојатеља данашње Литургије, презвитера Сретена.

Истога дана у поподневним часовима сећамо се светих и спасоносних страдања Господа нашега Исуса Христа. Спомен на ове догађаје учинили смо кроз јутарње богослужење великог петка, на коме је прочитано дванаест јеванђељских одељака који нам говоре о страдањима Господњим.

Борис Секулић, верочитељ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *