ПРИЧЕШЋЕ ДЕЦЕ ВЕРОНАУКЕ У БЕШКИ КРСТОПОКЛОНЕ НЕДЕЉЕ

Деца веронауке у Бешки су имали могућност да се причесте крстопоклоне недеље, јер им је обезбеђена посна ужина. Значај поста и причешћа вероучитељ Горан Груловић је објашњавао кроз причу из Старога завета о символици Пасхе и Изласка Хебреја из ропства у слободу, и путовања у Обећану земљу.

Значај историје и прича Старога завета се посебно обрађује за време Великог поста када се тумачи Стари завет из хришћанске перспективе, како су и Свети Оци говорили да је све Свето Писмо христолошко. Тумачење историје и символике Старога завета је дужност хришћана пошто је предање Старог завета  усмерено на оваплоћење Бога, на сједињење Нествореног и створеног. Обмана змијина у Рају кроз речи „бићете богови“ јесте успела, јер то и јесте назначење човеково, али  у сједињењу са Богом – да постане вечан и бесмртан. Управо смисао истинског пута и подвига, као и поста и молитве, јесте у Сједињењу (причешћу) кроз Свете Тајне и Свете врлине.

Свету литургију су служили протојереј – ставрофор Брацо Санчанин и протојереј Мирослав Дамњановић. Деца веронауке су појала и одговарала на јектеније, говорила молитву причешћа „Оче наш“, као и причастан посвећен Часном крсту. Прота Браца се у беседи обратио деци и народу, а затим је уследило Свето причешће, као смисао поста и молитве.

текст и фото: вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *