Одржано пливање за Часни крст у Сремским Карловцима – ПОСЛЕ 78 ГОДИНА!

Епископ сремски Василије началствовао је јуче, на Богојављење, светом архијерејском Литургијом у Саборној цркви у Сремским Карловцима. Након Литургије и водоосвећења на Тргу у центру Сремских Карловаца, литија предвођена коњаницима, упутила се пут Дунава.

Пливање је организовано са благословом епископа сремког Василија, а у организацији Православне омладинске заједнице на иницијативу председника Михаила Јањића.

Иако је првобитно било замишљено да се пливачи такмиче за крст, организатори су одустали од те идеје због дебљине леда која је на Дунаву износила преко 70 цм, а у самом базену у коме су пливали 20 цм. Од трке се одустало будући да је од леда ослобођена само половина базена, па су пливачи пливали само деоницу од 11 метара.

Од укупно 70 пријављених због потешкоћа са пробијањем леда у самој трци је учествовало “само“ 30, док је заједничком одлуком свих учесника и организатора Часни крст припао најстаријем такмичару, будући да није било услова да се одржи трка. Сви учесници су даровани поклонима и похвалницама, које су заслужили према речима владике Василија због “храбрости и чврстине вере која их је подстакла на овакав чин“, са надом да ће Сремски Карловци наставити да чувају ову традицију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *