Румљани шести пут пливали за Часни Крст

Традиционално Богојављенско пливање за Часни Крст одржано је шесту годину заредом на румском језеру Борковац.

Ове године није било надметања ко ће први допливати до крста, јер је језеро залеђено, већ је цела прослава Богојављења уприличена на начин како се то обележава у Русији, изјавио је протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски.

“Данас ћемо на овај свети празник уприличили, по угледу на Русе, улазак у воду у просеченом леду у облику крста. Руси то називају јордани. Имамо прилику и радост да у нашој Руми обележимо на тај начин свети празник и поздравимо пливаче – јунаке и јунакиње данашњег дана. За све учеснике смо симболично као и сваке године припремили оно што данашњем дану и приличи – Крст”, рекао је Лазаревић. и додао ”На данашњи дан обавезни смо да се сетимо доброг оца Ратка Голубића, који је заједно са Владимиром Милићевићем и Славком Хаџићем 2012. године покренуо ову целу причу.”

У Руми је у овогодишњој манифестацији учествовало 10 пливача, од чега две жене, а част да први уђе у воду Борковца имаo је вероучитељ Коста Стјепановић. Најмлађи учесник овогодишњег пливања за Часни Крст био је Немања Томић, који је ове године по други пут учествовао.

Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић се захвалила свим грађанима што су данас дошли на Борковац и дали свој допринос у неговању традиције и обичаја нашег народа, а посебно храбрим пливачима. Општина Рума ће и у наредним годинама подржати ову и сличне манифестације који имају за циљ очување традиције и нашег богатог културно-историјског наслеђа, рекла је она.

за насловну фотографију захваљујемо Фото Стар Рума

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *