Празник Светог оца Саве Српског у Сусеку

Дана 26. јануара 2023. године са почетком у 16.00 часова надлежни парох сусечки јереј Немања Теофиловић одслужио је вечерње богослужење у славу Божију и част и спомен Светог оца Саве Српског. Након традиционалног паковања светосавских дарова, уследило је певање и дружење домаћег Појачког састава “Благовеститељ”.

На сам дан 27. јануара 2023. године са почетком у 8.00 часова служено је јутрење којим је началстововао протојереј-ставрофор Славко Теофиловић, парох иришки у пензији, уз саслужење домаћег пароха јереја Немање Теофиловића. У наставку, исти свештенослужитељи су служили празничну Литургију, а за обема певницама појао је домаћи Појачки састав “Благовеститељ” под вођством попадије Александре Теофиловић. Забележен је велики број присутног верног народа, који су могли да се и овог пута увере у достигнућа материјалне и духовне обнове Храма Божијег.

Овогодишњи кумови били су породица Владимира Симеуновића и породица Тубак Светлане са децом, који су приложили посебне дарове за храм – стубиће са врпцама који усмеравају ход људи у храму и стоно кандило за Часну Трпезу у олтару. Након освећења кумовског колача и кољива, уследио је традиционални Светосавски рецитал са 55 учесника, а подељено је 65 светосавских дарова.

После Литургије и рецитала, из храма су људи пошли у фискултурну салу ОШ “Јован Поповић” у Сусеку, где је настављена прослава Светог Саве као школске славе и – слободно говорећи – крсне славе свих православних Срба и оних који са нама живе на овим просторима.

Текст: јереј Немања Теофиловић

Фотографије: Анастасија Миљић, попадија Александра Теофиловић, Исмет Иса Адемовски

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *