Сабрање у Световаведењском манастиру у Сремским Карловцима

На празник Светог Нектарија Егинског у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима, у уторак 22. новембра 2022. године, литургијски је прослављен велики мученик и исцелитељ Свети Нектарије, чије се честице моштију налазе у овој древној светињи.

Када се прилази Егини, море и ваздух има мирис Светог Нектарија, тако и данас, Сремски Карловци носе дух Светог Нектарија, а што ближе Световаведењском манастиру, то све већа благодат. То су сви Божји угодници и сви наши Светитељи са Светим Нектаријем благодат своју излили над манастиром где све одише бригом игумана Клеопе за сваки делић светиње и сваки делић душе онога који Бога тражи. 

Шест година се чекало на дозволу за градњу конака, а од марта до новембра ове године, много се урадило. Наше очи већ виде какав ће то конак бити. Многи верници и данас овај храм зову Горња црква, која је према историјским подацима била метох манастира Хиландар, најстарија и највреднија грађевина у језгру Србског Сиона. Рушена и разарана, као и многе наше светиње, али увек обнављана Горња црква је најлепше описана пером Митрополита Вићентија Стефановића, да би данас њену манастирску лепоту обновио други Стефановић, Високопреподобни архимандрит др Клеопа. Одлуком Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија од 14. јануара 2016. године црква је проглашена манастиром.

Настојатељ манастира, архимандрит др Клеопа, професор Карловачке богословије, началствовао је Светом Литургијом уз саслужење јеромонаха шишатовачког Димитрија, протонамесника Даниела Кобиљског пароха из Сивца, јереја Ђорђа Милидрага сабрата Саборног сремскокарловачког храма Светог Николаја и епархијског ђакона Горана Власца. Апостол је читао богослов Милан Димковић.  За певницом су били распевани Карловачки богослови петог разреда: Лазар Драгошановић, Милан Пантић, Јован Стругар и Свјетлан Тривунчевић, као и ученици четвртог разреда: Милан Пајкановић, Милан Димковић, Никола Јосиповић и Матеј Врачевић, и изванредни хоровођа професор појања Јован  Стојановић, који живи појањем и тако то преноси на ученике који надахнути Богом, силно, громко славе Господа и све Божје угоднике и са њима Светог Нектарија. У препуном храму било је верника са свих страна од Сивца до Београда и Темерина, Сремске Каменице, Новог Сада, Инђије… 

Овогодишњи славски кумови су породица Гркинић која је привремено живела у Лондону, а сада у Сремској Каменици, док је кумство за следећу годину преузела породица Малиновић из Темерина, чија је мајка живи сведок исцелења пред моштима Светог Нектарија и чија се малена кћи зове Нектарија. Можемо рећи, Нектарија је кума за следећу славу Светог Нектарија. Много је оних који су принели колач и жито Светитељу кога познаје читав свет и који помогне свакоме ко му се за помоћ искреном молитвом обрати. 

У надахнутој беседи о житију Светог Нектарија говорио је протонамесник Даниел, да би се после Свете тајне причешћа и поделе нафоре свима захвалио игуман манастира, Високопреподобни архимандрит Клеопа који је већ традиционално кумовима доделио прелепу икону Светог Нектарија. Кумови и домаћин су приредили разнолику и богату трпезу љубави у незавршеној сали новог конака. 

У сочињенију ове вести учествовали су манастир Ваведење, Крсто Калинић и Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Високопреподобни архимандрит др Клеопа игуман Световаведењског манастира
Карловачки богослови Светом Нектарију
Апостол чита Карловачки богослов Милан Димковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *