У Сремској Митровици одржано предавање о 118. псалму (звучни запис)

Са слушаоцима Радија “Српски сион” поделићемо још један извештај и аудио запис са предавања протонамесника Радослава Радовановића о “Псалтиру који никад не престаје”. На последњем сабрању у недељу 20. новембра било је речи о 118. псалму који припада 17. катизми и представља најобимнији псалам са укупно 22 строфе и 176 стихова.

“Сваки стих је толико снажан, толико моћан и делотворан, да ако би смо се бавили само
једним од тих стихова то би било довољно делотворно да испуни нашу душу радошћу и
самим Христом”, рекао је отац Радослав указајућући на то да је “све оно што је Господ
кроз своју мисионарску делатност изрекао, показао и у делу учинио, пророк Давид je својим
псалмима пророковао и најављивао. Прота Раде је пажљиво анализирајући стихове овог
пслама издвојио десетак речи које се појављују у сваком стиху овог псалма а које недвосмислено асоцирају на самог Христа. Ради се о речима закон, заповест, сведочанство, наредба, одлука, реч, правда, истина, суд или пут. Приповедање о псламу 118. почело је стиховима познатог богослужбеног стиха “Благословен си Господе, научи ме заповестима својим”, што је по речима проте Радослава вапај цара Давида који жели да буде научен оним што је најбитније за човеков живот а то је испуњавање наредаба Божијих које су увек испуњене љубављу и као такве имају смисао и значај у животу човека.

Подсетимо, серија ових душекорисних предавања одржава се након недељних литургијских сабрања у просторијама Српског дома при Саборном храму Светог Великомученика Димитрија.

Текст и звучни запис: Д. Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *