Света архијерејска Литургија поводом славе Саборног храма у Руми

На Духовски понедељак, 13. јуна 2022. године, молитвено и свечано је прослављена слава Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

Света архијерејска Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, уз више свештенослужитеља и ђакона, почела је у 9.30 часова у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, у народу познатом као „Грчка црква“, док је молитвеном сабрању посебну ноту дало дивно појање чланова црквеног хора „Вера“ из Руме.

Током Свете Литургије, Преосвећени Епископ рукоположио је ђакона Ђорђа Милидрага у чин јереја, те ће тако своју свештеничку службу отац Ђорђе наставити у Сремским Карловцима.

Након Свете архијерејске Литургије, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије је у својој надахнутој беседи, између осталог, казивао о значају празника рођења Цркве и позвао нас да се заједно захвалимо на љубави Божијој, која је усађена унутар нашег бића. Беседу Преосвећеног Епископа можете послушати у целости:

Светим тајнама Тела и Крви Христове приступио је и присајединио се већи број сабраних, а након Светог причешћа, у славску литију са трократним опходом око храма кренуло је свештенство са верним народом, да би се свеосвећујућа благодат Пресветога Духа, која је сишла на евхаристијске Дарове и народ Божији у храму, на тај начин проширила и на све оно што храм окружује и све оне који на том простору живе.

Кумови овогодишње славе, господин Дарко Живановић и госпођа Драгана Босић Живановић, својим трудом и љубављу припремили су славски колач и кољиво, који су након славске литије освештани, као и послужење за сав верни народ, који је наставио заједничарење и након Литургије у порти храма.

У сарадњи са АНИП „Бранко Радичевић“ Рума, настављено је неговање старе, народне традиције и обичаја такозваних „Краљица“ које су допринеле свечаности и лепоти прослављања празника.

Наиме, на Духове, поворка лепо обучених и накићених девојака, које својим песмама и игром симболично доносе берићет и благостање домовима које посете, крене улицама Руме, где их домаћини примају у своја дворишта и после отпеваних песама поклањају им разне дарове.

Циљ манифестације која се и данас негује јесте очување изворне културне традиције српског народа на територији Срема, као и развијање осећаја значаја очувања културних (изворних фолклорних и музичких) тековина српског народа, посебно међу децом и младима у намери да се ове тековине сачувају међу млађим генерацијама, како би могле да се у будућности преносе у наслеђе.

Да све прође у најбољем реду побринули су се домаћини славе, архијерејски намесник румски, протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић и протонамесник Душан Вишекруна, старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, који су, такође, након молитвеног славља, уприличили трпезу љубави за све госте, те се тако заједничарење у Телу Христовом – Цркви, наставило.

Данашњим даном заправо почиње историја Цркве са свим њеним саборима који су увек и свуда објављивали исту саборну и апостолску веру.

Призивом Светога Духа, ми исповедамо несазнајну суштину Његову, која се изобилно излива и скрива иза Дарова које Он непресушно дарује вернима својима, од Постања века.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Фотографије: Вукашин Малешевић, ученик веронауке

Извор: радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *