Вечерња служба у Раваници

Мирјана Шуљманац Шећеров аутор књиге песама “Тишина коју не ћутим”; издавач Прометеј, Нови Сад 2021, стр. 149

…Отворите двери светиње Фрушке Горе – СВЕТЕ
Молитва нек не престаје
Нек звона звоне звонко
Да Светим мученицима сазвани – верни
молитву посвете.
Видовдане мој очињи виде,
Молитва се из срца даје,

Милошћу Божјом не престаје!

Овим стиховима посвећеним врдничкој Раваници уочи Видовдана 2021. године песникиња Мирјана Шуљманац Шећеров родом из Сремске Митровице, обраћа се својим поетским сазвежђем диљем земаљског шара.

Из песничке збирке “Тишина коју не ћутим” задржаћемо се на “Заветном Христаништу” које има за прву песму “Олтар” и читава збирка се наслања на Олтар – Сазидасмо олтар Теби Господе Боже и спасе наш. Свака песма у себи носи по један олтар фрушкогорских манастира Раванице, Петковице, Старог Хопова, Раковца, Привине Главе…али и олтар у којем су се молили Свети Серафим, Свети Нектарије Егински, Свети Јован Рус, Старац Порфирије…

О љубави у вери (уводни одељак), стихове збори песникиња и наставља исту нит кроз одељке: Сретање чувара и речи, Трагови светли, Туга у трајању, Сјај у оку, Бескрај у кругу и Кандило светлости; води нас од Високих Дечана преко Ђуниса, од Косова и Метохије до Јасеновца, све са Светом Анастасијом и Николином…од Срема до Бачке… Радост живљења изражена је у песничком венцу којим је окитила и Сремске Карловце и Лединце, али и Гоч и Саву…

Путује читалац небеским пространством све док га песникиња Мирјана Шуљманац Шећеров не врати изнова пред Кандило Светлости:

Господе, Теби вапаје узносим,
Тебе верујем –
Тебе славим!
Просветли срце моје Боже,
Да молити умем,
Да путевима Твојим ходим,
Да кандило светлости

у мени оживи!

Нека вера просветли све нас, нека молитву принесемо у светињама нашим фрушкогорским и свим нашим светињама широм васељене. Да се у Светлости сретнемо и за овај Видовдан у фрушкогорској Раваници. Песникиња Мирјана Шуљманац Шећеров биће као и сви ми срцем и душом крај кивота Светог кнеза Лазара.

Благодаримо Зорици Зец на достављеном материјалу

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *