Богојављење у Сремској Митровици

Дана 19.01.2022. године Господње на празник Крштења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа, у народу познат под називом Богојављење, у храму Светог Првомученика и Архиђакона Стефана познатог још под именом Мала црква служена је Света Литургија.

Светом Литургијом је началствовао протонамесник Андрија Авакумовић, старешина овог светог храма, а саслуживали су му протојереј ставрофор Недељко Милановић, свештеник из Аустралије у пензији, протојереј Владимир Недељковић, парох овог светог храма и ђакон Александар Цигановић. У олтару су помагали деца разног узраста, а за певницом су појали богослови и верни народ. Апостол је читао теолог на Православном богословском факултету, господин Страхиња Трогрлић, клирик Епархије далматинске.

Након Свете Литургије свештеници су извршили велико освећење воде и уследила је подела нафоре и освећене Богојављенске воде, а протонамесник Андрија Авакумовић се обратио верном народу пригодном беседом о данашњем празнику.

Након овога, уследио је културно уметнички програм на Савском кеју, где су учествовали двоје рецитатора, дечији хор “Светосавци” при храму Светог Стефана, а под руководством ђакона Александра Цигановића и етно група Српски дом при Саборном храму Светог Великомученика Димитрија и богослови.

Такође је важно рећи да су гости из Србобрана који су долазили и ранијих година дали организаторима вредан поклон, књигу о знаменитим Србима. Након дивног програма, уследило је традиционално пливање за Часни Крст на реци Сави. Учествовало је око стотину пливача, а прва до крста допливала је прошлогодишња победница, осамнаестогодишња Кристина Узелац на чему јој искрено честитамо. Након пливања,сви који су хтели могли су да се окрепе и утопле финим чајем.

Захваљујемо се нашим свештеницима домаћинима и свим организаторима који су се потрудили да овај дан буде свима,а првенствено Господу Богу угодан. БОГ СЕ ЈАВИ! ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ!

Текст и фотографије: Димитрије Николић, ученик четвртог разреда Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *