Прослављен Свети Димитрије слава Града Сремске Митровице

Свети Великомученик Димитрије, заштитник града Сремске Митровице и саборног православног храма свечано је прослављен у понедељак 8. новембра 2021. године Светом литургијом којој су присуствовали и челници локалне самоуправе предвођени градоначелницом Светланом Миловановић. У свечаној молитвеној атмосфери традиционално је освештан и пререзан славски колач а том приликом старешина храма протојереј ставрофор Гвозден Арамбашић пренео је честитке и благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија.

Овогодишње обележавање градске и храмовне славе прилагођено је актуелним околностима а почело је у навечерје празника вечерњим Богослужењем и наступом младих чланова Етно групе “Српски дом” који су предвођени Иваном Шевић Маркетановић извели неколико етно и духовних композиција. Наступили су и дан касније у склопу литургијског славља.

Беседећи у току Свете литургије протонамесник Радослав Радовановић говорио је о благодети воље и послушности као покретачких снага сваког духовног добра, налазећи пример у делу и животу Светог Великомученика Димитрија: – “Ето свима нама а нарочито младима примера каква воља треба да буде и на кога да се угледамо – на нашег заштитника, патрона и војника Светог Димитрија. Његова воља нам показује шта значи бити истрајан у добру, веровати у Христа Бога и не посустати у томе ни по цену живота. Чак и када су у његово младо срце била забадања копља, у тим моментима он је приносио молитве и за своје непријатеље, за све људе и његове ближње. Таква је била љубав настала на темељу вере” – рекао је, између осталог, прота Радослав.

Поводом градске славе у градској кући одржана је свечана седница Скупштине града на којој су уручене традиционалне Новембарске награде.

Текст: Дејан Мостарлић

Фотографије: Слободан Никшић, Емилија Теодоровић, Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *