Представници медија Српске Православне Цркве на конференцији у Москви

 

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија представници медија Српске Православне Цркве боравиће од 18. до 22. октобра 2021. године на IX свеправославном фестивалу Вера и реч у Москви.

У раду конференције, која се одржава са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, а у организацији Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима, учествују протопрезвитер-ставрофор Никола Пејовић, главни и одговорни уредник радија Светигора; протођакон др Дамјан Божић, главни и одговорни уредник Православља, новина Српске Патријаршије; и гђа Мирјана Лолић Мочевић, главни и одговорни уредник ТВ Храм.

По доласку делегата одржан је састанак са председником Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима г. Владимиром Легојдом који је путем видео обраћања делегатима пожелео срдачну добродошлицу. Уследила је промоција руског играног филма Непослушни, а затим су присутни имали прилику да разговарају са аутором и режисером филма.

Други дан међународног фестивала отпочео је поздравним обраћањем председника Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима г. Владимира Легојде, који је скренуо пажњу на релевантност и сложеност теме скупа Црква у свету који се мења: изазови и поуке дигитализације наглашавајући убрзане друштвене промене у савременом свету и пандемију која је покренула многе нове теме у домену дигитализације и савремених технологија уопште.

Учесницима фестивала обратио се путем видео линка и потпредседник Владе Руске Федерације за дигиталну економију и иновације Д.Н. Цернишенко. Уследила су предавања, радионице и панел дискусије организоване у више атријумских просторија на теме: Бесмртност: број и ћелијаЈандекс-ЗенКреативност, маркетинг, хришћанска љубавИнстаграм.

Посебну пажњу привукло је предавање протопрезвитера Александра Волкова о Журналу Московске Патријаршије, најстарије штампане публикације Руске Православне Цркве, на тему Нове идеје и правци развоја, као и дискусије на теме  Православна иницијатива и Цензура у медијима и суверени интернет. Представљени су породична когнитивна публикација Вера и Тома и портфолио успешних образовних пројеката у дигиталном простору, а радни дан је завршен разговором са г. Александром Шчипковим, првим замеником председника Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима, на тему Црква, пропаганда и национална безбедност Русије.

Приредио: протођакон Дамјан Божић

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *