Молебан за почетак школске године и „Дани змајева“ у Купинову

„А Исус дозвавши их рече: Пустите децу нека долазе к мени, и не спречавајте их; јер таквих је Царство Божије“ (Лк. 18, 16).

Одржавајући вишегодишњу традицију, на празник Усековања главе Светог Јована Претече и Крститеља, овим речима Јеванђелисте Луке вођени и надахнути наши отроци похрлише купинској цркви која прославља име овог дивног апостола и јеванђелисте, како би од Господа измолили да пошаље Свога Светога Духа и надахне их, те да би наступајућа година била што благороднија.

Ученици ОШ „Душан Вукасовић Диоген“ у Купинову заједно са својим наставницима и учитељима, директором школе и осталим запосленим у школи, присуствовали су Молебану за срећан и благословен почетак школске године. Молебан је служио парох купински – јереј Предраг Михајловић уз договор са вероучитељем школе у Купинову г. Марком Ракић, као и уз сагласност директора школе г. Здравка Обренић.
Премудри цар Соломон када говори о знању каже да је оно „радије него најбоље злато; јер је боља мудрост од драгога камења и што год је најмилијих ствари не могу се изједначити с њом“ (Прич. 8, 10-11). С тим у вези, након Молебана отац Предраг се обратио деци и свим присутнима пожелевши срећан почетак нове школске године и говорећи о значају да се стечено знање увек исправно искористи и да се знању приступа са благодарењем Богу „јер Господ даје мудрост, из Његових уста долази знање и разум“. Велики благослов је и тај што деца Купинова имају прилику и част да затраже помоћ код своје заступнице пред Престолом Свевишњега, деспотице српске Свете мајке Ангелине, чије свете мошти се налазе у овој дивној цркви – најстаријој северно од Саве и Дунава.

Након богослужења и духовних поука свога пароха, деца су заједно са вероучитељем и наставним кадром школе са благодарењем и молитвама на уснама целивали мошти Свете мајке Ангелине, просећи да својим заступништвом од Господа измоли да пошање Свога Светога Духа и тако „оснажи њихове духовне силе, да би, пазећи на учење које им се предаје, дорасли Њему – нашем Творцу на славу, родитељима својим на радост, а Цркви и отаџбини нашој на корист“.
У наставку, одржана је манифестација „Купиник – Дани Змајева“ коју по трећи пут организује Удружење „Зелени поглед“ из Купинова. У духу средњовековне Србије, окружени витезовима, мачевима и шаторима, присутни су имали прилику да кроз вишечасовни програм сазнају нешто више о овој последњој средњовековној престоници као и о самим великанима и Светитељима који столоваше у деспотском граду Купинику, Светим Бранковићима и последњем средњовековном витезу Змају Огњеном Вуку.

Изразитим залагањем свештеника Предрага Михајловића, Црквена Општина Купиново је од самог почетка учествовала и допринела оснивању ове манифестације као и неговању витешке традиције, те је сходно томе од организатора иста добила Повељу у знак посвећености и захвалности за очување традиције и културе средњег века. Повељу је примио јереј Предраг Михајловић, парох купински.

Текст приредио: Наставник Марко Ракић

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *