UA-93122834-1

Парастос руским војницима на Војничком гробљу у Петроварадину

Данас, на празник Светих мученика цара Николаја и царске породице Романових, који су свирепо погубљени на данашњи дан од стране Лењинових бољшевика, Светом Литургијом у Покровском храму у Петроварадину началствовао је јереј Бранислав Керечки.

Многе књиге су написане о мученичкој царској породици, многе студије и научне анализе, али данашњи руски верници се моле светом цару и траже опроштај од Господа. Многа звона на православним храмовима у Русији и широм  света где живе Руси ће се данас огласити, као што је то било у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину.

Том приликом, за певницом су били појци Покровског храма појачани искусним вероучитељем, надареним појцем Дејаном Јовановићем из Лазаревца. После Свете тајне причешћа и беседе оца Бранислава подељена је нафора, а верници позвани да присуствују парастосу руским војницима пострадалим у Првом светском рату, који је обављен данас у 11.30 часова на Војничком гробљу у Петроварадину.

Парастосом на Војничком гробљу данас је обележено сећање на руске војнике који су страдали на фронту у Првом светском рату, борећи се на страни србске краљевске војске и србског народа. Према неким подацима, на овом гробљу је сахрањено 99 руских војника, али нажалост нема прецизних података о местима укопа. Централно место помена је крст који је 1929. године подигла Руска Матица – Руским војницима 1915-1918. како је написано на спомен обележју.

Парастосу су присуствовали Евгениј Баранов, директор Руског дома из Београда, Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе у име Градоначелника Новог Сада, Радојка Ковач, председник руско-српског центра, Живко Благојев – Ноћни вукови Србије са групом мотоциклиста, представници Србског краљевског културног саборника „Отаџбина“ Милета Михајлов, Никола Алексић, директор Еколошког покрета Новог Сада и други заљубљеници србско-руског пријатељства.

Парастос је обавио јереј Бранислав Керечки, парох петроварадински, који је у својој беседи нагласио да се оваква места страдања никада не смеју заборавити. После парастоса домаћин је приредио окрепљење за присутне у парохијском дому храма Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину.

Текст:г. Крсто Калинић

Фотографије: Инфо служба Покровског храма; г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

One thought on “Парастос руским војницима на Војничком гробљу у Петроварадину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *