Празник Духови молитвено прослављен у Вазнесењском храму у Руми

Данас, 21. јуна 2021. године, када се молитвено светкује спомен на Силазак Светог Духа на Апостоле (Тројице, Педесетница), који представља рођендан хришћанске Цркве, у храму Вазнесења Господњег у Руми Свету Литургију су служили протојереј – ставрофор Јован Јовичић и јереј Ђорђе Санчанин.

У пригодној беседи отац Ђорђе Санчанин се обратио верном народу, сабраном у великом броју, говорећи о значају данашњег празника, подсећајући нас да су након Христовог вазнесења ученици остали у Јерусалиму, да су се у једној соби на Сиону често окупљали и заједно молили Богу очекујући с нестрпљењем обећанога Утешитеља, Духа Светога, који од Оца исходи. Тако су и на Педесетницу сви били заједно. Тада, „хука испуни сву кућу и показаше се огњени језици који се спустише на сваког од апостола. Изашавши на кров од куће, проговорили су и проповедали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, и Јевреји и иноверни, разумели. Три хиљаде људи на овај дан поверовало је проповеди апостола и крстило се.“

Светим тајнама Тела и Крви Христове приступио је и присајединио се већи број сабраног народа, а затим је настављено заједничарење верног народа са својим духовним пастирима.

Текст: Мирјана Босић

Фотографије: Храм Вазнесења Господњег у Руми

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *