Архијерејском Литургијом у манастиру на Врањашу прослављен Свети Василије Острошки

Светом архијерејском Литургијом, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, у среду 12. маја 2021. године, прослављена је слава манастира Светог Василија Острошког на Врањашу код Манђелоса. Молитвена радост братства и сестринства овог манастира и многобројног сабраног народа увећана је чињеницом да је Владика Василије произвео у игуманско звање дотадашњег настојатеља манастира јеромонаха Василија (Митровића) који је на овом светом месту у служби и  богоугодном труду од дана његовог освећења пре пуних седам година.

У свечаном евхаристијском чину Епископу сремском саслуживали су протонамесник Андрија Авакумовић, јереји Бранислав Дивљак и Жељко Кусић, јеромонах Митрофан из манастира Бешеново и ђакон Горан Власац. По већ устаљеној традицији освећени су и пререзани многобројни славски колачи приложени из љубави и у част знаменитог светитеља – Светог Василија Острошког Чудотворца.

У данима васкршње радости и овог празничног преподнева много пута се чуо радосни поздрав – Христос васкрсе! Управо тим поздравом и Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије започео је своју беседу и обраћање благочестивом народу. Владика је говорио о Божијој благодати и дару Светога духа који Свети Василије Острошки вековима уназад преноси и излива на људе који му се моле а који се сваке године ради тога  сабирају и у овом светом манастиру.

Говорећи о узрастању и подизању тог фрушкогорског манстира владика је подсетио на дане његовог оснивања, пожелевши да се свето братство и сестринство овде временом увећа „да нас Срба има у нашим светињама као што је то некад бивало у време Светог Симеона Мироточивог, Светог Саве и Светог краља Милутина, јер наше светиње широм света јесу тапије српског народа“. Преосвећени владика беседио је о величини и значају Христовог васкрсења називајући тај догађај прекретницом у размишљању рода људског „када је успостављен Нови завет, нови поредак и нова филозофија живота, јер је тада раздерана завеса која је заклањала небо од људи“.

На концу свог излагања владика је беседио о животу и подвигу Светог Василија у времену у коме је живео, подсећајући и позивајући верне на духовни труд, покајање и преумљење у односу на неке лоше навике и поступке „како би нас васкрсли Господ који је из љубави дошао у род људски, примио као своје свете“, закључио је Епископ Василије.

У манастирској трпезарији и порти уприличена је пригодна славска трпеза љубави.

Текст, фотографије и звучни запис доставио г. Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Звучни запис беседе Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *