Васкрс у Саборном храму у Руми

Васкрсење Христово – најсветлији и најузвишенији Дан за људски род, у румском Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле, дочекано је у радости великог броја благочестивог народа који је испунио наш Свети храм.

Иако је топла и Богом дарована васкршња ноћ призвала велики број наших суграђана да узму учешће у заједници свих Светих, исто тако је и Света Литургија, која је отпочела у 9.00 часова, а коју су служили свештеници овога храма, часни оци Душан Вишекруна и Сретен Лазаревић, сабрала многи народ, а пре свега децу.

Након што су се причестили светим Даровима, Телом и Крвљу Васкрслога Господа, сви су наставили да се радују Господу који је јачи од сваке смрти и болести, али и да се радују једни другима, славећи светли празник Христовог васкрсења, празник над празницима – славећи бескрајни Живот!

Ту духовну радост и прослављање Васкрсења Господа нашега Исуса Христа употпунило је и дивно појање црквеног хора.

При завршетку Божанствене Литургије, наши духовни оци су благословили офарбана васкршња јаја, која су подељена присутном народу. Поред овог дара, најмлађим парохијанима уручени су и дарови спремљени за њих, у духу самог празника, док је након тога уследило послужење и такмичење за најјаче васкршње јаје. Вероучитељ Маринко Симић је поводом тога окупио малишане у порти храма, где је и настављено дружење.

Нека овај светли празник увек буде за нас празник радости, празник победе живота над смрћу, и нека нам  помаже да стрпљиво, без ропота подносимо све тегобе земаљског живота у нади да ће доћи време кад ћемо чути жељени глас Спаситеља нашег: «Ходите благословени Оца Мојега; примите царство које вам је приправљено од постања свијета» (Мт. 25, 34).

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

У наставку послушајте бесеседу са Свете Литургије, оца Душана Вишекруне:

 

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *