Молитва патријарха Порфирија за владику Милутина

Патријарх Порфирије служио помен владики Милутину, првом архијереју обновљене Ваљевске епархије, од чије се земаљске кончине навршило нешто више од годину дана

Сви који су део духовног живота Ваљева са радошћу се сећају Светосавске академије на којој је лета Господњег 2014. беседу у част Светог Саве произнео владика Порфирије, тада Епископ јегарски и викар Епископа бачког Иринеја. Недуго потом владика Порфирије бива изабран за Митрополита загребачко-љубљанског. По благослову блажене успомене Епископа ваљевског Милутина, долази поново у Ваљево и на академији у част 35. годишњице од престављења Господу Преподобног оца Јустина говори о новопросијавшем светитељу Српске Цркве, чија су дела надахнуће генерацијама црквених пастира широм православне васељене.

Духовним великанима ваљевског краја припада и архимандрит Јован Радосављевић, од кога се 10. априла 2021. године предстојатељ Српске Православне Цркве опростио у манастиру Лелићи. Боравак у Ваљеву патријарх Порфирије је заокружио посетом храму Васкрсења Христовог, где је служио помен владики Милутину, првом архијереју обновљене Ваљевске епархије, од чије се земаљске кончине навршило нешто више од годину дана. Разгледајући саборни храм у граду на обалама Колубаре, Патријарх је похвалио његову лепоту и труд који је владика Милутин уложио у његову градњу.

Извор: Епархија ваљевска, СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *